Uprkos najavama

Uprkos najavama ubrzanja ekonomskog rasta Kosova za ovu godinu, ekonomisti izražavaju zabrinutost da li će najavljenu stopu od 4,2 odsto biti moguće postići, prenosi RTK.

Prema riječima ekonomista, to je moguće ako vlada radi na glavnim stubovima ove oblasti, kao i da koristi budžet u projektima koji utiču na dobrobit građana.

„Ekonomski rast, čak i ovaj koji se najavljuje, može biti ugrožen ako Kosovo ne poboljša poslovno okruženje, ako još više ne unapredi upravljanje u ekonomiji, ako ne razvije transparentnost i konkurenciju i ne utiče na razvoj radne snage i produktivnost”, rekao je profesor ekonomije Muhamet Sadiku.

Procjenjuju da iako se ostvari najavljeni privredni rast, to neće imati nekog velikog uticaja.

„Privredni rast na Kosovu za ovu godinu trebalo bi da bude oko tri odsto. Mislim da je, imajući u vidu sve probleme, ovaj ekonomski rast nedovoljan da riješi sve probleme sa kojima se Kosovo suočava, a koji su ozbiljni“, dodao je Sadiku.

Ekonomista Safet Gërxhaliu smatra da bi vlada trebalo više da radi na realizaciji projekata koje je započela proteklih godina.

„Ovi projekti moraju biti završeni što je prije moguće, jer se ne samo nezadovoljstvo građana i dijaspore koji uživaju u ovom nedostatku infrastrukture, već i imidž Kosova svakim danom sve više narušava u nedostatku konkretizacije i finalizacija ovih projekata, koji su odraz Kosova“, rekao je Gërxhaliu.

Za razliku od prognoza Centralne banke Kosova za privredni rast od 4,2 odsto, podaci Svjetske banke govore o ubrzanju rasta od 3,9 odsto za ovu godinu. Izvještaj Svjetske banke o globalnoj ekonomiji predviđa da će Kosovo imati najveći rast u regionu 2024. godine, a slijede ga Albanija, Crna Gora i Srbija.

Izvor: RTK LIVE