Stav ekonomista

Mjere Evropske unije, nerealizovani kapitalni projekti i događaji na sjeveru Kosova ključni su faktori za loše ekonomske rezultate u 2023. godini, smatraju poznavaoci političkih i ekonomskih prilika, prenosi Kosova press.

Poslanik PDK Ferat Shala, optužio je vladu što u 2023. nije realizovala kapitalne projekte zbog čega se ni u ovoj godini ne očekuje ekonomski razvoj.

I poslanik LDK Besian Mustafa kaže da vlada nije ispunila očekivanja tvrdeći da više od 200.000 građana čeka da emigrira u potrazi za boljim životom.

Mustafa ističe da mjere EU i dalje pogađaju ekonomiju Kosova.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj nabrajajući faktore koji su uticali na stagnaciju ekonomskog razvoja, optužuje vladu za arogantan pristup.

S druge strane, ekonomski stručnjaci, nabrajajući faktore koji su uticali na ekonomsku stagnaciju u 2023. godini, kažu da bi se Vlada Kosova ove godine trebala fokusirati na strukturne reforme.

Besnik Avdija, stručnjak za ekonomiju podsjeća da je prošle godine došlo do pada kupovne moći potrošača, na šta je, kako kaže, uticao rast cijena, ali i mjere EU protiv Kosova.

Prema njegovim riječima, Vlada bi ove godine trebalo više da se fokusira na strukturne reforme koje donose dugoročnu stabilnost, a ne na socijalne šeme.

I ekonomista Sejdi Rexhepi dijeli ovo mišljenje.

Sa druge strane, poslanik Samoopredjeljenja Armend Muja je naveo da je jedno od najvećih dostignuća Vlade Kosova u 2023. godini povećanje budžeta i prihoda.

On je uvjeren da će se privredni rast nastaviti u ovoj godini.

Izvor: Kosovo Online/Kosove press