Bahatost Vlade!

Nekadašnji predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi rekao je za Ekonomiju onlajn da je na Kosovu privredni rast u 2023. godini bio manji od prosjeka u posljednjih 10 godina i dodao da su na ekonomiju prošle godine negativno uticale visoka inflacija, visok trgovinski deficit i stopa privrednog rasta.

Prema njegovim riječima, 2023. godina završena je sa visokom inflacijom od pet odsto, sa trgovinskim deficitom od do 5 milijardi, kao i neodgovarajućom stopom privrednog rasta koja je, kako ističe, ispod prosjeka u posljednjih 10 godina.

"Osim visoke inflacije, cijene koje su porasle u periodu dvocifrene inflacije nisu se smanjivale, već su nastavile da rastu. Drugi je u vezi sa visokim trgovinskim deficitom, godinu smo zaključili sa trgovinskim deficitom od 5 milijardi, odnosno bilo kakvim merama koje je država preduzela raspodjelom ove sopstvene milostinje ili nekih finansijskih sredstava koja su faktički podjeljena bez ikakvog plana, svi su završeni ili u državama regiona ili u državi iz koje uvozimo. Dakle, oni nisu imali skoro nikakav uticaj na ekonomiju zemlje, ni u pogledu blagostanja, ni u stvaranju radnih mjesta, niti u stimulisanju bilo kakvog investicionog ciklusa", kazao je Rukiqi.

Dodaje da je problematična i stopa privrednog rasta koja je bila nešto više od tri odsto.

Rukiqi je rekao da uprkos ta tri problema koje Kosovo ima, Vlada nije preduzela ništa da poboljša situaciju sa visokim cijenama.

Prema njegovim riječima, Vlada pokazuje više bahatosti nego političkih akcija koje bi promjenile situaciju.

"Imamo tri ključna problema, a to su deficit, inflacija, stopa privrednog rasta, a nemamo ni jednu akciju vlade, čak ni kratkoročno", ukazuje Rukiqi.

Rukiqi je Vladu Kosova kritikovao i zbog visoke cijene struje ističući da je to povećanje cijene energije rezultat nepreduzimanja mjera i dodajući da Vlada nije napravila nijedan značajan novi projekat u električnom energetskom sektoru.

Rukiqi je rekao da su subvencije koje daje vlada stanovništvu kao meru da nemaju efekta i ne ublažavaju situaciju.

"Subvencije kao takve su populističke mjere, kod stanovništva nema efekta, ne olakšava situaciju. Dakle, doprinosi pogoršanju situacije, ne smanjuje cijene, a istovremeno ne smanjuje ni opterećenje", rekao je Rukiqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online