Ministar odbrane

Ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci izjavio je da je dio sprečavanja rata - priprema za rat, a da je služba domovini iznad svega jer, kako je objasnio, ne postoji plata kojom može da se plati život vojnika.

Maqedonci je emisiji “PET” na RTV Dukađini rekao da je ključan razlog kupovine protivtenkovskih raketa "Javelin" obuka i upotreba u slučaju nužde.

"Dio sprečavanja rata je priprema za rat, a mi pripremamo naše snage da budu spremne da brane teritoriju i suverenitet naše zemlje i doprinose mirovnim misijama zajedno sa našim saveznicima", rekao je Maqedonci.

On je naveo da je američko prihvatanje zahtjeva Kosova za kupovinu "Javelina" veoma važna vijest, posebno za Ministarstvo odbrane i KBS.

“Imamo program saradnje sa SAD, program FMS, koji je vladin program preko kojeg nabavljamo opremu, sisteme naoružanja i vozila iz SAD, koristeći saradnju sa resorom odbrane”, rekao je Maqedonci.

On je naveo da i pored spoljnih pritisaka u KBS i dalje ima pripadnika srpske zajednice, a da ponovno učešće Kosova u “Defender Europe 2025” predstavlja važno opredjeljenje za vojne snage Kosova i priliku za jačanje saradnje sa međunarodnim partnerima u oblasti bezbjednosti.

TV Dukađini podsjeća da iako je Kosovo bilo jedna od zemalja domaćina ove vježbe 2023. godine, ali da su ih SAD isključile zbog ignorisanja njihovog savjeta da izbjegnu povećanje tenzija na sjeveru.

Izvor: RTV Dukađini