Institut za napredne studije

Institut za napredne studije (GAP) objavio je da veliki broj ljudi sa Kosova planira da se useli u šengenski prostor u prvom kvartalu ove godine posle vizne liberalizacije, a najpoželjnija destinacija je Njemačka, prenosi Reporteri.

U izvještaju pod nazivom "Tendencija emigriranja sa Kosova nakon liberalizacije viznog režima: Uticaj na radnu snagu“, objavljeno je da od 1.000 ispitanika njih 28 odsto planira da ode u Evropu poslije vizne liberalizacije.

Kako se navodi u izvještaju predstavljenom u petak, glavni razlozi koje građani navode su ekonomske prilike, dok su sektori koji će najviše biti pogođeni emigracijom građevinarstvo, ugostiteljstvo i gastronomija.

Blendi Hasaj, viši istraživač u GAP-u, rekao je da je fokus studije bio na dinamici koja se očekuje na tržištu rada.

"Da bismo videli koji će sektori biti najviše pogođeni, šta je rješenje, analizirali smo i koji su glavni pokretači iseljavanja građana i koja primanja imaju njihove porodice. Prema statistici ASK-a, od 2012. do 2022. godine sa Kosova je emigriralo 338.000 građana, što je oko 18,8 odsto stanovništva Kosova", rekao je Hasaj.

Anisa Zogaj, viši naučni saradnik GAP-a, rekla je da će sektori koji će biti najviše pogođeni iseljavanjem stanovništva građevinarstvo, hotelijerstvo i gastronomija, trgovina i proizvodni sektor.

Prema njenim riječima, Njemačka je glavna destinacija za iseljenike, a ekonomski uslovi su među glavnim razlozima koji podstiču građane da emigriraju.

„Samo 2022. godine u Njemačku se odselilo 41.553 građana i ove godine je aktivna radna snaga na Kosovu smanjena za 21.571 osobu, dok je neaktivna radna snaga smanjena za 14.698. Zbog toga, sektor građevinarstva biće pogođen sa 18,7 odsto, hotelsko-gastronomski sektor 18,7 odsto, trgovinski sektor 18,1 odsto i proizvodni sektor 12,9 odsto. Većina građana od kojih se očekuje da emigriraju su oni koji su završili srednju školu“, rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri