Oduzeta ovlašćenja!

Premijer Kosova Albin Kurti odlučio je da Specijalnoj interventnoj jedinici (SIJ), najelitnijoj jedinici Policije Kosova, oduzme ovlašćenja za borbu protiv terorizma, piše Albanian post.

Izvori iz Policije Kosova navode za Albanian post da je ova nadležnost prešla na Jedinicu za brze intervencije, koja nije adekvatno obučena za borbu protiv terorizma.

Oduzimanje ovlašćenja SIJ uslijedilo je nakon njiohovog protesta i izražavanja javnog nezadovoljstva uslovima rada i niskim platama.

Članovi SIJ-a obučavali su stručnjaci iz SAD, Francuske, Turske. Međutim, kako piše Albanian post, to nije sprečilo premijera da preduzme mjere protiv njih, zbog javnog iskazivanja svog nezadovoljstva i odbijanja da prekinu protest.

Portal navodi i i da su pripadnici SIJ bili zapanjeni kada im je Albin Kurti na zajedničkom sastanku održanom u srijedu 15. novembra prošle godine rekao da 24. septembra, tokom incidenta u Banjskoj, nisu napravili nikakav uspjeh jer su jednostavno "snajperom ubili troje ljudi iz daljine“.

Kako je Albanian post tada objavio, Kurti je specijalcima kazao da ne može da im ispuni postavljene zahtjeve jer bi im se u tom slučaju "predao".

Premijer Kosova je, navodno, tada odbacio sve mogućnosti za kompromis sa specijalcima i poručio da se "nije predao ni EU, ni Americi, pa neće ni njima".

Izvor: Kosovo Online/Albanian post