Neplaćeno odsustvo...

Potpredsjednica Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Vjolca Shala izjavila je da će krajem ove nedjelje, kada se očekuje završetak prvog polugodišta školske godine, oko 600 nastavnika napustiti radna mjesta i posao potražiti negdje u Evrposkoj uniji, prenosi Teve1.

„U 2023. godini bilo je više od 300 nastavnika koji su zatražili neplaćeno odsustvo u opštinskim direkcijama za obrazovanje. Dok se ove godine, s obzirom da se krajem ove sedmice završava prvo polugodište školske 2023-2024. godine, očekuje da poraste broj nastavnika koji su se prijavili za neplaćeno odsustvo, ali ima i nastavnika koji se nisu prijavili za neplaćeno odsustvo. isplata je negdje oko 500 ili 600 nastavnika koji će napustiti posao. Čak i to uglavnom odlazak u različite zemlje u Evropi“, rekla je Shala.

Direktor OŠ "Emin Duraku", Visar Osmani rekao je za ATV da će učenici ove škole drugo polugodište nastaviti sa dva profesora manje.

"Veliki je hendikep što odlaze nastavnici koji su dali veliki doprinos. Ostaje da se vidi kako će se stvari dalje odvijati i kako ćemo regrutovati novi kadar”, rekao je Osmani.

Stručnjaci u ovoj oblasti sa zabrinutošću gledaju na kretanje u obrazovanju. Prema riječima Argjenda Osmanija, najveću štetu će imati učenik.

“To će se negativno odraziti na obrazovni sistem, jer imamo ozbiljniju situaciju, jer je teško naći zamjene, a efikasnost novih profesora neće biti ista. Učenici će ponovo biti žrtve”, rekao je Osmani, stručnjak za obrazovanje.

Sindikat obrazovanja već duže vrijeme upozorava da bi nakon 1. januara veliki broj nastavnika mogao napustiti zemlju. Kako bi sprečio odlazak nastavnika, SBASHK je zatražio bolje uslove za rad.

Izvor: teve1/ATV