Zabrinjavajuće

Kada su nastavnici tražili povećanje plata, premijer Albin Kurti im je rekao da ne zaslužuju povišicu, jer ne školuju djecu kako treba, prenosi Albanian post. Kosovo sada vrlo brzo može ostati bez nastavnika.

Više od 300 nastavnika zatražilo je neplaćeni godišnji odmor – kako zakon dozvoljava – da napusti Kosovo poslije 1. januara, kada će to biti moguće liberalizacijom viza. Iznenadni zahtjev ovih prosvetnih radnika da istraže mogućnosti za posao van Kosova mogao bi da pogodi obrazovanje.

"Tačne brojke su u rukama direkcija za obrazovanje, ali prema brojkama koje imamo, ima više od 300 prosvetnih radnika koji su zatražili neplaćeno odsustvo na godinu dana“, potvrdio je Rrahman Jashari, šef Ujedinjenog sindikata prosvete.

Kada nastavnik zatraži pravo na neplaćeni godišnji odmor, to mu omogućava da ode godinu dana bez rizika gubitka radnog mjesta. Takva prilika je dobra šansa za njih da istraže tržište van Kosova, a da pritom ne izgube mogućnost povratka na Kosovo kao prosvetni radnici.

"Ono što nas brine je da je možda ovih 300 tražilo jednogodišnje odsustvo da napusti obrazovni sistem, bilo da se zaposli negdje na Kosovu ili da ode negdje u inostranstvo zbog liberalizacije viza", kaže Jashari izražavajući zabrinutost što broj može se povećati i umnožiti.

Još više se plaši druge činjenice.

"Šta ako oni koji odu budu smješteni u drugim zemljama i njihov odlazak za njih predstavlja uspješnu priču? Te priče o mogućnostima van Kosova preneće se i na njihove kolege na Kosovu, a želja onih koji su ostali da preslikaju uspjeh iz prošlosti u potpunosti bi urušila obrazovni sistem", kaže on.

Dodaje da je situacija već loša, a ne očekuje poboljšanje ni u budućnosti. Pogotovo kada su prosvetari videli da je koeficijent zarada odobren novim budžetom povećan za samo pet odsto, što bi značilo prosječno povećanje plata od samo 25 eura.

"Nismo bili zadovoljni Zakonom o platama", naglašava Jashari, "ali je Vlada odlučila da ne sluša ni nas, ni poslanike. Dakle, u januaru povećanje sa koeficijentom 110 nije više od 25 eura", potvrđuje on.

Ističe da Vlada Kurtija treba da zna da te ljude ne može odmah zamjeniti ako napuste zemlju, ali njegova glavna briga nije ovih 300 ljudi. On kaže da "postoji bojazan da broj 300 može biti samo početna cifra”. Sumnje su da će ih biti na hiljade.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post