Odlazak u inostranstvo

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova izrazio je zabrinutost što je 600 nastavnika zatražilo neplaćeno odsustvo kako bi napustili Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

Iz Instituta EdGard kažu da ovo neplaćeno odsustvo ne mora biti direktno vezano za emigraciju nastavnog kadra.

Direktor tog instituta Rinor Qehaja kaže da nastavni proces nije ugrožen i da trenutno postoji višak nastavnika.

Potpredsjednica Ujedinjenog sindikata Vjolca Shala rekla je da se pre početka školske 2023-2024. godine prijavilo više od 300 nastavnika za neplaćemo odsustvo u opštinskim direkcijama za obrazovanje

Prema njenim riječima, većina njih je uzela ovaj odmor sa namerom da napuste Kosovo i odu u različite zemlje Evrope, a taj broj se, prema njenim riječima, povećao nakon liberalizacije viza.

U drugom polugodištu školske 2023/24. godine, skoro 600 nastavnika je zatražilo neplaćeno odsustvo.

"Prije početka školske 2023-2024 godine, više od 300 nastavnika se prijavilo opštinskim direktorijatima za obrazovanje za neplaćeno odsustvo, i uglavnom su te zahtjeve podnosili da bi napustili Kosovo i otišli u različite zemlje Evrope. Međutim, liberalizacijom viza sada kada počinje drugo polugodište školske 2023/2024. godine, ovaj broj se povećao, prema informacijama koje imamo od nastavnika, to je negdje oko 500 ili 600 nastavnika za ovu godinu", rekla je ona.

Shala je dodala da ima i nastavnika koji odlaze sa Kosova, a da nisu podneli zahtjeve opštinskim direktorijatima, što je, kako je ocjenila, alarmantno.

"Imamo one koji su se prijavili opštinskim direktorijatima za neplaćeno odsustvo, a imamo i nastavnike koji napuštaju Kosovo bez ikakvih obavještenja opštinskim direktorijatima, odlazeći u različite zemlje u Evropi. Ovo je veoma zabrinjavajući alarm jer u bliskoj budućnosti, ako se nastavi ovakav trend odlaska nastavnika sa Kosova, naše škole će ostati bez nastavnika albanskog jezika", rekla je ona za EO.

Direktor Instituta EdGruard Qehaja rekao je da ne vjeruje da uzimanje neplaćenog odsustva od strane nastavnika ima direktnu vezu sa emigracijom u inostranstvo, te se, prema njegovim riječima, ove statistike mogu dobiti samo od opština i Ministarstva finansija i to po završetku neplaćenog odsustva.

"Ne vjerujem da neplaćeno odsustvo koje koristi jedan broj nastavnika ima direktnu vezu sa iseljavanjem u inostranstvo. Ovo je statistika koju mogu da izvuku samo opštine i Ministarstvo finansija i to po završetku neplaćenog odsustva. Na kraju krajeva, to je kategorija odmora koja po zakonu pripada svakom nastavniku i svakom drugom javnom službeniku", rekao je on.

Qehaja je naveo da na Kosovu ima više od 2.000 nastavnika koji su višak u obrazovnom sistemu i da bez obzira na situaciju ne postoji mogućnost da nastavni proces bude ugrožen.

"Srećom, profesija nastavnika i dalje je veoma privlačna za zapošljavanje. Sjećam se da imamo izuzetno veliki broj diplomaca koji čekaju na prijem u nastavu. Istovremeno, podsjećam da imamo više 2.000 nastavnika koji su višak u okviru obrazovnog sistema, tako da u svakom slučaju ne cijenim da bi eventualna promjena posla jednog broja nastavnika mogla da utiču na nastavni proces", rekao je Qehaja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online