Priznavanje polise osiguranja

U slučaju saobraćajne nezgode, način prijave štete na vozilima RKS i SRB registarskih oznaka na Kosovu i u Srbiji predviđen je dokumentom koji je potpisan 2013. godine u Briselu, piše Telegrafi.

Prema sporazumu koji su 23. juna 2013. godine u Briselu potpisali Biro za osiguranje na Kosovu i Udruženje za osiguranje Srbije, objavljuju se pravila za pokrivanje šteta prouzrokovanih saobraćajnim nezgodama iz nadležnosti jedne i druge strane.

Na osnovu ovog sporazuma nudi se međusobno priznavanje i prihvatanje važeće polise osiguranja.

Takođe, u ovom ugovoru je navedeno da je procesuiranje i isplata šteta kao posljedica nezgoda izazvanih vozilima sa važećim osiguranjem u nadležnosti svake strane.

"Šteta nastala korišćenjem motornih vozila bez važećeg osiguranja u nadležnosti druge strane biće nadoknađena iz garantnih sredstava strane u kojoj se nezgoda dogodila. Ako jedna od strana ne obezbjedi gore navedenu elektronsku verifikaciju, ta strana mora da garantuje nadoknadu potraživanja po osnovu nezgoda izazvanih neosiguranim vozilima iz njene nadležnosti", navodi se u ugovoru.

Prema ugovoru, obavezni minimalni iznos osiguranja je za štetu fizičkim licima, po osiguranom slučaju, bez obzira na broj povređenih, je milion eura. Za imovinsku štetu, po osiguranom slučaju, bez obzira na broj povređenih 200 hiljada eura, za štete nastale korišćenjem autobusa i motornih vozila namjenjenih za prevoz opasnih materija primjenjuju se dvostruki minimalni iznos osiguranja iz prethodna dva slučaja.

Vlada Srbije je 25. decembra 2023. godine odlučila da automobilima registarskih oznaka RKS dozvoli slobodno kretanje i ova odluka je počela da se primjenjuje 1. januara 2024. godine. Vlada Kosova je 4. januara odlučila da ukine režim naljepnica za automobile sa srpskim registarskim tablicama.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi