Bez stikera

Evropska unija pozdravlja odluku Srbije da zvanično prizna registarske tablice vozila RKS koje izdaje Kosovo.

Portparol EU Peter Stano je ocenio da je reč o pozitivnom koraku u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i dosadašnjih obaveza dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

"To pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć. Takođe, to predstavlja korak u pravom smeru - ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što, u konačnici, koristi građanima regiona. Ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica", naveo je Stano u pisanoj izjavi medijima.

"EU sada očekuje da Kosovo odgovori na sličan način", poručio je Stano.

Vlada Srbija je 25. decembra donela odluku da se na teritoriji Srbije omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova sa tablicama RKS.

Ovo je saopštio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, potvrdivši da će se odluka primenjivati od 1. januara 2024. godine.

Srbija je na to pristala sporazumom iz 2011. godine, postignutim između predstavnika Kosova i Srbije u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Petković je naveo da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer da je učešće u saobraćaju svim vozilima sa tablicama koje su izdale kosovske vlast omogućeno iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i slobode kretanja i da se ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova.