Mišljenje stučnjaka

Profesor političkih nauka Dritero Arifi rekao je za Ekonomiju onlajn da je proces dijaloga sa Srbijom ključni faktor na putu Kosova ka Evropskoj uniji.

Jedan faktor je, ističe on, "kosovski", odnosno koliko je Kosovo voljno da ispuni standarde EU.

Takođe navodi da su i članstvo u EU i članstvo u Savjetu Evrope povezani sa završetkom dijaloga ili normalizacijom odnosa sa Srbijom.

"I članstvo u Nato je uslovljeno političkim napredovanjem Republike Kosovo, na neki način smo ostali u statusu kvo već dugi niz godina“, rekao je Arifi.

Analitičar Bekim Kabashi vidi degradaciju integracionog procesa zbog sankcija koje je uvela Evropska unija.

„Kosovo ne samo da nije napredovalo u procesu EU integracija, već je degradirano zbog činjenice da je EU uvela mjere Kosovu", naveo je Kabashi.

Što se tiče Savjeta Evrope, kaže da je tu "zlatna prilika" jer zbog rata u Ukrajini Rusija tamo nije prisutna, a što je u prošlosti bila glavna prepreka za članstvo Kosova.

"U ovom trenutku prepreka je dijalog sa Srbijom, unapređenje dijaloga, primjena sporazuma. Bez implementacije sporazuma i bez uklanjanja sankcija za Kosovo, nema nade da Kosovo bude član Savjeta Evrope“, rekao je Kabashi.

Što se tiče članstva u Nato, on kaže da postoje četiri zemlje članice Natoa koje ne priznaju Kosovo, i da je jedina prilika za približavanje Natou Partnerstvo za mir um kom su mnoge zemlje koje nisu članice Natoa.

"Tu je i Rusija koja je danas manje-više u sukobu sa Nato-om. Glavni ključ za napredovanje je normalizacija odnosa sa Srbijom“, zaključuje Kabashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online