Poslanica VV-a

Vlada Kosova neće sprovoditi nešto što ugrožava ustavni poredak i što stvara novi nivo vlasti, izjavila je šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila, odgovarajući tako na kritike opozicionih partija u vezi sa nacrtom statuta Zajednice srpskih opština, prenosi Ekonomija onlajn.

Ona je dodala da opozicija greši u pogledu kritika da će Vlada implementacijom ZSO ugroziti Kosovo, kao što su pogrešili, prema njenim riječima, kritikom sporazuma o tablicama i energetici.

„Upravo ova vlada je zadržala isti principijelni stav po pitanju predugovora i na kraju 2023. godine vidimo skoro potpunu primjenu sporazuma o registarskim tablicama i konkretizaciju sporazuma o energetici kao nikada do sada. To su dva sporazuma koje je ova opozicija kritikovala i izjavljivala i konstatovala da je premijer zakazao, a vlada prihvatila nešto što je u njihovo vrijeme bilo nezamislivo, a ispostavilo se suprotno. Dakle, podjednako sam ubeđena da greše kao što su pogrešili i u vezi sa ovim drugim sporazumima, iz razloga što je nacrt statuta Zajednice nacrt koji je predložila EU i na koji su dati komentari“, rekla je ona.

Poslanica Samoopredjeljenja govorila je i o radu aktuelnog saziva u Skupštini, ocjenivši da je 2023. godina bila dobra godina u pogledu usvajanja prijedloga zakona. Prema njenim riječima, do posljednje plenarne sjednice 2023. godine usvojena su 72 prijedloga zakona, od čega 16 međunarodnih ugovora.

Kusari-Lila je poručila da će donošenje međunarodnih sporazuma biti izazov za Skupštinu i 2024. godine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online