Da se ​​razumijemo...

Sekretar kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Fatmir Haxholli prokomentarisao je hapšenje bivšeg pripadnika OVK na Merdaru Hasana Dakaja

Haxholli je u objavi na Facebooku napisao da Srbija ne hapsi, već kidnapuje.

"Srbija ne hapsi, Srbija kidnapuje. Srbija ne sudi, Srbija proganja. Srbija laže, Srbija montira. Srbija ubija, Srbija kriminalizuje. Da se razumijemo, u kontekstu primenjenog prava i međunarodne prakse, status Hasana Dakaja, Nezira Mehmetija, i svakoga ko je priveden i uhapšen u Srbiji, smatra se kidnapovanjem. Srbija nema nadležnost nad građanima Republike Kosovo. Nikada nije, nikada neće", napisao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je za Albance Republike Kosovo otvoreni 'zatvor', gdje se kretanje na ovoj teritoriji u svakom trenutku može da se završi u zatvorima gdje su vrata zatvorena.

„Kosovo je njihov omiljeni dosije. Ako im zatrebaju slike, pronađu fotografiju ili snimak bivšeg pripadnika OVK koji liči na optuženog, onda nalažu procenu, navodno forenzičku. Ocjenjivači nalažu da prije suđenja dođu u zaključak da nisu 100% sigurni, ali da neki dijelovi lica optuženog liče na sliku na fotografiji. Njihov ping-pong sa dokazima i svjedocima je ciničan, uvredljiv i beskrajan", napisao je Haxholli.