“Važna posjeta u važnom trenutku”

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nicholas Abbott ocjenio je da je posjeta šefa diplomatije te zemlje Davida Camerona bila “važna posjeta u važnom trenutku” i da su ključne poruke sprečavanje novih sukoba u regionu, ali i sprovođenje svih dogovara u cjelosti.

“Svi sastanci su naglasili zbog čega, u ovako teškom globalnom vremenu, moramo da sprečimo ponavljanje konflikata u regionu. Imamo obavezu da učinimo sve što možemo da se očuvaju postignuti mir i dijalog. Lord Cameron je bio jasan na svim sastancima da ne postoji alternativa u rješenju spornih pitanja sem kroz dijalog i kroz implementaciju prethodnih dogovora, u cjelini”, naveo je ambasador Abbott na društvenoj mreži X.

Abbott je dodao da su sastanci koje je šef britanske diplomatije imao na Kosovu naglasili zbog čega je u ovako teškom trenutku na globalnom nivou važno da se spriječi ponavljanje sukoba u region.

“Imamo odgovornost da učinimo sve što možemo kako bi očuvali postignuto kroz mir i dijalog”, poručio je britanski ambasador.

Abbott je, sumirajući rezultate posjete britanskog šefa diplomatije, istakao da je Camerun imao važne sastanke sa predsjednicom, premijerom i ministrom spoljnih poslova Kosova, kao i da je posjetio trupe Velike Britanije u sastavu Kfor.

Dodao je da mu je posebno bilo drago što je Cameron mogao da čuje svjedočenja članova porodica nestalih i da se sastane sa preživelim žrtvama seksualnog nasilja.

"Čuo je iz prve ruke o važnosti stalne podrške za preživjele i borbu protiv stigme, kao i hitnu potrebu da se deblokira regionalna saradnja po pitanju nestalih lica kako bi se porodicama nestalih obezbjedilo zatvaranje i odgovornost”, naveo je Abot.

On je apostrofirao i Cameronovu posjetu manastiru Gračanica.

“Lord Cameron je u manastiru Gračanica imao priliku da razgovara o značaju zaštite vjerske uloge Srpske pravoslavne crkve za srpsku zajednicu na Kosovu, kao i o vitalnoj ulozi verskih vlasti u njegovanju stabilnosti u svim zajednicama”, naveo je britanski ambasador.

Izvor: Kosovo Online