Bivši diplomata

Bivši kosovski diplomata, a sada direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj Lulzim Peci tvrdi da je prijedlog Generalštaba VS o vraćanju obaveznog vojnog roka još jedan korak u pripremi stanovništva Srbije za ratnu opciju, zbog čega poziva Zapad da obezbjedi mir i bezbednost slanjem još trupa Nato u region.

Peci je preko Facebooka naveo da Srbija posljednjih godina nabavlja ofanzivno naoružanje, a da sada priprema i, kako je naveo, prinudni vojni rok od četiri mjeseca.

On je naveo da je ovakva politika zvaničnog Beograda usmjerena na pripremi stanovništva za ratnu situaciju zbog čega će uticati i na veći odlazak albanske omladine iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, čime će se, kako navodi, značajno promjeniti etnička struktura stanovništva u ovom dijelu Srbije.

Peci je poručio da bi zbog toga Nato morao da u region dovede još svojih trupa kako bi se obezbjedili mir i stabilnost.

“Osim politike u Prištini i Tirani, zapad treba da obrati punu pažnju šta Srbija radi na ovim prostorima. Naoružanje i mobilizacija Srbije znači još više Nato vojnih trupa u regionu kako bi se obezbjedili regionalni mir i stabilnost”, zaključio je Peci.

Izvor: Kosovo Online