čin dobrosusjedstva

Vlada Kosova saopštila je kasno u četvrtak 4. januara da je odlučila da ukine odluku o stavljanju nalepnica na vozila sa srpskim registarskim tablicama, nakon odluke Srbije da od početka ove nedelje dozvoli vozilima sa kosovskim tablicama da se slobodno kreću kroz Srbiju.

Odluka je doneta na 181. sednici koja je održana u elektronskoj formi.

Od ponedeljka, 1. januara, vozila registarskih oznaka RKS – Republika Kosovo – počela su slobodno da se kreću na teritoriji Srbije, odlukom Vlade Srbije u decembru.

Vlada premijera Albina Kurtija saopštila je da je ukidanje režima samolepljivog papira "čin dobrosusedstva i dolazi nakon potpunog priznanja registarskih tablica Republike Kosovo od strane Srbije".

Odluka stupa na snagu danom objave u Službenom glasniku.

O pitanju slobodnog kretanja Kosovo i Srbija prvi put su postigli dogovor 2011. godine, tokom dijaloga za normalizaciju odnosa uz posredovanje Evropske unije.

Nakon tenzija izazvanih izdavanjem registarskih tablica, u septembru 2021. godine postignut je privremeni dogovor o registarskim tablicama. Tim sporazumom, koji je trebalo da važi šest meseci dok radne grupe za Kosovo i Srbiju ne pronađu dugoročno rešenje, vozači sa kosovskim i srpskim tablicama su stavljali nalepnice na državne simbole na svoje registarske tablice, svaki put kada bi prešli granicu ove dve države.

Za neke građane na severu Kosova odluka Vlade Srbije o registarskim tablicama RKS bila je "dobra", a za druge "izdaja".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 31. decembra da je odlukom o slobodnom kretanju vozila sa RKS registarskim oznakama kroz centralnu Srbiju njegova vlada izbegla "velike zamke i opasnosti" za zemlju.

"Naš interes je otvoren Balkan i sloboda kretanja, što se odnosi i na vozila. Mislim da će srpski narod i Srbija u celini imati koristi od ove odluke. Ovom i nekim drugim stvarima smo izbegli velike zamke i opasnosti za Srbiju", rekao je Vučić.

Odluku Beograda pozdravila je Evropska unija, koja ju je opisala kao pozitivan korak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Za potpredsednika vlade Kosova Besnika Bislimija odluka Vlade Srbije o registarskim tablicama RKS bila je pokazatelj da su "sve destabilizacije" koje je Srbija godinama radila u vezi sa njima "nelogične i nepotrebne".