Od 1. januara 2024. godine građani Kosova mogu da putuju bez viza u 27 zemalja šengenskog prostora.

Liberalizacija viza omogućava građanima Kosova, koji imaju biometrijske pasoše, da borave do 90 dana - u roku od šest mjeseci - u bilo kojoj od 27 država članica šengenskog prostora.


Aerodrom u Prištini 1. januara 2024.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da su građani godinama bili lišeni prava da se kreću bez viza u šengenskoj zoni.

Kurti je tokom ceremonije na prištinskom aerodromu zamolio građane koji putuju bez viza da poštuju uslove i kriterijume, "jer tako poštujemo i uzdižemo našu zemlju".

"Stoga jutros u Novoj 2024. godini nema boljeg načina da počnemo od proširenja prava i mogućnosti naših građana. Predugo smo čekali, uskraćene su nam mnoge mogućnosti. Stoga je ovo važan dan, otklanja se velika nepravda i osvaja se važno pravo, pravo da se putuje bez viza u šengenskoj zoni”, rekao je Kurti.


Premijer Kosova Albin Kurti u obraćanju na aerodromu u Prištini, 1. januara 2023.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je, čestitajući građanima liberalizaciju viza, rekla da 2024. godina počinje "slobodom kretanja koja se predugo i nepravedno uskraćivala".

Ona je na Facebooku istakla da je "narod Kosova nepokolebljivom posvećenošću dokazao da ne odustaje od mjesta koje mu pripada u evropskoj porodici".

"Godina koja počinje povoljno, godina koja počinje slobodom kretanja, slobodom koja nam je predugo i nepravedno bila uskraćena. Ali, kao i uvijek, sa nepokolebljivom posvećenošću, narod Kosova je dokazao da nikada ne odustaje svog mjesta koje mu pripada u evropskoj porodici. Srećna vizna liberalizacija Kosova", napisala je Osmani.


Aerodrom u Prištini 1. januara 2023.

Na 1. januar sa Međunarodnog aerodroma u Prištini "Adem Jahari" je organizovano prvo putovanje bez viza za pobjednike kviza Evropske unije, koji je organizovan u okviru informativne kampanje nadležnih o liberalizaciji viznog režima.

Putovanje bez viza je za turističke posjete, porodične stvari ili slično. Međutim, vizna liberalizacija ne znači radne dozvole ili druge pogodnosti.

Kosovo je bilo posljednja država na Zapadnom Balkanu, čiji građani do sada nisu mogli slobodno da se kreću u šengenskom prostoru.

Od 2018. godine Evropska komisija nekoliko puta je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, ali su neke zemlje u više navrata izražavale rezerve.


Gužva na prištinskom aerodromu 1. januara 2023.

Predsjednik i premijer Albanije Bajram Begaj i Edi Rama čestitali su Kosovu liberalizaciju viza i ocjenili da je to zasluženo ali zakašnjelo dostignuće.

"Čestitam građanima Kosova, koji od danas putuju bez viza u Evropu! Ovo je zasluženo, ali zakasnelo dostignuće. Nadam se da će ovaj korak ubrzati ceo proces članstva Kosova u EU i drugim međunarodnim organizacijama", napisao je Begaj na Facebooku.

U čestitki premijera Rame se ističe da 2024. godina počinje povoljno za Kosovo, "sa dugo očekivanom slobodom kretanja u Evropskoj uniji. Srećno Kosovo, radost, zdravlje i sve što vam žele srca Albanaca i kosovskih Albanaca", napisao je on.


Fotografija sa aerodroma u Prištini 1. januara 2024.