Normalizacija odnosa

Ambasador Francuske na Kosovu Olivier Guerot rekao je da je u interesu Kosova da što prije zaključi sporazum sa Srbijom i da očekuje da će se to vrlo brzo i desiti, kao i da je nacrt statuta ZSO koji je predložila EU korektan, prenosi Klan Kosova.

"Ovo ne prolazi bez tenzija između Francuske i Vlade Kosova ponekad. To su mjere koje je EU preduzela prema Kosovu, na primjer. Ali mi radimo na normalizaciji odnosa, od čega će Kosovo posebno imati koristi. A onda pokušavamo da ojačamo efikasnost kosovske države. Radimo neki posao koji nije mnogo vidljiv, ali za koji sam uvjeren da je koristan, na jačanju administracije. Takođe imamo dobru saradnju sa policijom u raznim oblastima i veoma sam ponosan na posao koji radimo u oblasti kulture", rekao je on.

Guerot smatra da se konačni sporazum treba zaključiti što prije jer je u interesu Kosova.

"EU je dala prijedlog statuta ZSO. Očekujemo da će to uskoro biti implementirano. Dvije zemlje, Kosovo i Srbija, preuzele su obaveze prošlog februara i marta, posebno prema EU", poručio je ambasador.

Guerot kaže da u važan deo njegovog rada spada i dijalog Kosova i Srbije, koji vodi Evropska unija, a u kojem Francuska ima značajnu podršku.

"Proteklih 15 mjeseci od kada sam predao akreditive bilo je veoma intenzivno po ovom pitanju, sa trenucima visoke napetosti, pa čak i dramatičnim trenucima kao što je napad u Banjskoj 24. septembra, ali i napretkom, počev od usvajanja Briselskog i Ohrdskoh sporazuma i prijedloga evropskog posrednika nacrta statuta ZSO. Ovaj prijedlog čini perspektivu ZSO veoma konkretnom i mnogo manje uznemirujućom za one koji strahuju da bi ZSO moglo biti neustavna", navodi on.

Pored nacrta statuta ZSO, Guerot navodi i da se riješava pitanje registarskih tablica ali i rješavanje sporne situacije sa gradonačelnicima na sjeveru Kosova.

"Primjećujem da Srbi na sjeveru koriste priliku da zatraže glasanje za opoziv predsjednika opština izabranih 23. aprila. Rezultati ovih izbora su svakako bili legalni, ali ne daju dugoročno političko rješenje. Pozitivno je što građani koriste ovu proceduru koju nude institucije Republike Kosovo za poboljšanje situacije. Dakle, generalno, 15 veoma napornih mjeseci, sa mnogo kontrasta, mnogo toga ostaje da se uradi, sa mnogo rizika za nove tenzije, ali i konkretnih pozitivnih dostignuća i to su ono što želim da imam na umu", poručio je Guerot.

On kaže da je Kosovo dio Evrope.

"Nisam očekivao da će blizina Zapadne Evrope biti tako velika. Ovo je vjerovatno zbog dijaspore i izbjeglica koje su se vratile na Kosovo nakon nekoliko godina provedenih u Francuskoj ili drugim zemljama. U svakom slučaju, Kosovo nije toliko drugačije kao što mnogi vjeruju. Kosovo je Evropa. Zadovoljan sam što mnogi Kosovari imaju priliku da dođu do ovog nalaza, u suprotnom smjeru, lakše posjećujući EU sa liberalizacijom viza", rekao je Olivier Guerot.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova