KOSOVO SRETNA 2024.

Čekanju je došao kraj. Od danas, 1. januara 2024. godine, Kosovari će moći da putuju bez viza u 27 zemalja šengenskog prostora. Ova sloboda kretanja došla je tačno 16 godina nakon nezavisnosti zemlje i mnogih obećanja političara. Počeli su 2010. godine, gdje je bivši predsednik PDK i bivši premijer Kosova Hashim Thaçi u decembru te godine obećao građanima da će u roku od 15 mjeseci putovati u sve evropske zemlje bez potrebe za vize, ali to se nije dogodilo, a svi premijeri su nakon toga davali ista obećanja, ali bezuspješno.

Ali konačno je blokada za Kosovare ukinuta i došlo je vrijeme slavlja. Ostalo je još nekoliko sati do kada će se održati prvi let za Kosovare bez viza za zemlje EU. To će biti ponedjeljak u 8:00 ujutro. Još jedan specijalni let u ponedjeljak počinje u 10:30.

To je zato što je Vlada Kosova, u okviru informativne kampanje, organizovala prvo putovanje bez viza za srećne pobjednike EU kviza.

Ovom prilikom premijer Albin Kurti i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz čestitat će i pozdraviti prve građane koji će putovati bez viza, te će održati konferenciju za novinare.

Posjetite, ne radite...

Putovanje bez viza omogućava građanima Kosova da putuju bez vize za kratke boravke kao turisti, ali i da posjete prijatelje ili porodicu, da učestvuju u kulturnim ili sportskim događajima, poslovnim sastancima, liječenju, za kratkoročne obrazovne programe kao što su seminari, konferencije, radionice, ljetne škole i bilo koje slične aktivnosti, ali nisu direktno vezane za posao.

Možete ostati 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana unutar šengenskog područja. Ako putujete više puta, morate pažljivo izračunati dane boravka, jer ukupan period boravka ne smije biti duži od ukupno 90 dana u periodu od 180 dana.

Prilikom primjene ovog pravila treba uzeti u obzir sljedeće aspekte:

Datum ulaska smatra se prvim danom boravka na teritoriji Šengena;

Datum izlaska smatra se zadnjim danom boravka na teritoriji Šengena;

Referentni period od 180 dana nije fiksan. To je pokretni prozor, zasnovan na pristupu gledanja na svaki dan boravka (bilo u trenutku ulaska ili na dan stvarne kontrole, kao što je unutrašnja policijska provjera ili granična provjera nakon odlaska). Odsustvo, neputovanje u šengenski prostor u neprekidnom periodu od 90 dana, omogućava novi boravak do 90 dana u periodu od 180 dana.

Koje putne isprave su potrebne da biste iskoristili bezvizni režim putovanja u šengenski prostor?

√ Biometrijski pasoš (da važi najmanje tri mjeseca od datuma odlaska u šengenski prostor);

√ Dokaz o svrsi putovanja u šengenski prostor;

√ Dokaz o boravku kao što je hotelska rezervacija ili detalji o mjestu gdje ćete boraviti;

√ Detalji putovanja, uključujući rezervaciju povratnih karata;

√ Ako putujete automobilom, potrebna dokumentacija za automobil;

√ Dokaz da imate dovoljno finansijskih sredstava.

Kakve posljedice možete imati u slučaju mogućih kršenja pravila?

U slučaju eventualnog kršenja i zloupotrebe bezviznog režima, lične posljedice uključuju: izricanje novčane kazne, službenu zabilješku u pasošu i dosijeu iz kojeg se vidi kršenje šengenskog sistema, kao i zabranu ulaska u šengenski prostor do 5 godina.

Ko ne može putovati u šengenski prostor?

Lica koja se nalaze na spiskovima lica koja predstavljaju prijetnju redu, javnom zdravlju ili unutrašnjoj sigurnosti.

Osobe kojima je zabranjen ulazak čak i u jednu od zemalja šengenskog prostora, ili su podvrgnute nalogu za udaljenje, prisilno udaljavanje (povratak ili deportacija), koji se uglavnom odnose na slučajeve ilegalnog boravka.

Koliko novca da ponesem sa sobom da putujem u šengenski prostor?

U posljednje vrijeme dobili smo mnogo pitanja o tome koliko novca trebamo imati kod sebe ili položiti u banci da bismo posjetili zemlje šengenskog prostora. Uzimajući u obzir da od 1. januara 2024. u #bezviza možete putovati samo za kratkoročne turističke ili porodične posjete i za maksimalan boravak do 90 dana, dajemo vam nekoliko praktičnih informacija.

Kao putniku, po dolasku na prvi šengenski granični prijelaz, granična policija vas može pitati da li imate dovoljno finansijskih dokaza za vaše putovanje. Visina ovih sredstava zavisi od dva skupa faktora: 1) od broja dana boravka i zemlje koju posjećujete i 2) od toga da li ćete boraviti u plaćenom smještaju kao što je hotel/apartman ili kod rođaka.

Ukoliko se izjasnite da ćete boraviti kod svoje rodbine tako što ćete navesti njihovu adresu i kontakt, u zavisnosti od toga koju zemlju posjećujete, iznos sredstava je oko 30-50 eura dnevno po osobi. Ukoliko se izjasnite da ćete boraviti u hotelu ili apartmanu ili nekom drugom plaćenom smještaju, u zavisnosti od toga koju zemlju posjećujete, iznos sredstava koji morate priložiti kao finansijski dokaz je oko 50-100 eura dnevno po osobi.