Odlazak građana

Direktor Kluba kosovskih proizvođača Astrit Panxha u intervjuu za Telegrafi rekao je da će liberalizacija viza uticati na ekonomiju, ali da će situacija biti ista kao što je bila sa Albanijom i drugim zemljama u regionu nakon ukidanja viza.

"Uticaj na ekonomiju, vjerujem, neće se razlikovati od zemalja poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore koje su prošle kroz ovaj proces. U početku ćemo imati priliv onih koji traže posao koji će ići u zemlje Evropske unije, u početku će ići kao putnici. Dakle, sada znamo da je Njemačka u velikoj mjeri pojednostavila proces davanja radnih dozvola i vjerovatno će doći do dublje kratkoročne krize", rekao je on.

Međutim, Panxha kaže da će se dugoročno sve stabilizovati.

"Vjerujem da je privatni sektor počeo da podiže plate. Oni nude bolje uslove za radnike, jer na kraju krajeva moramo da budemo privlačniji, ne samo za mlade ljude, već i za radnike koji rade na Kosovu. Dakle, treba da budu zadovoljni, da imaju bolji kvalitet života i da imaju životni standard za koji ne mora da ide u Njemačku“, rekao je.

Govoreći o stanju privrede na Kosovu, Panxha kaže da se po razvijenosti Kosovo ne može porediti sa zemljama Evrope, već sa zemljama regiona.

"Ne možemo da se poredimo sa Njemačkom, jer znamo kakav je ekonomski razvoj Njemačke, ali možemo da uporedimo sa zemljama regiona i kažemo da Kosovo nudi ove uslove i beneficije za ljude koji rade na Kosovu. Obično je u zemljama regiona prva godina bila više zabrinjavajuća, jer je došlo do destabilizacije tržišta, ali se to dugoročno stabilizuje", navodi.

Što se tiče dolaska stranih radnika na Kosovo, uglavnom iz azijskih zemalja, Panxha smatra da će se taj trend nastaviti.

"Vjerujem da će se taj trend povećati, da će ovu prazninu nastalu nedostatkom radnika neko zamjeniti. Imamo mnogo kompanija koje dovode radnike iz Filipina, Bangladeša i azijskih zemalja i vjerujem da će se taj trend nastaviti“, rekao je Panxha.

Predsjednik Kluba proizvođača rekao je i da vjeruje da će se dio onih građana koji su otišli na rad u Njemačku vjerovatno vratiti jer neće biti kako su očekivali.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi