Kraj jednog poglavlja

Evropski parlament (EP) u utorak 18. aprila usvojio je odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, čime su okončane sve relevantne procedure odlučivanja.

U skladu sa usaglašenim tekstom odluke, građani Kosova će moći slobodno putovati u države Šengen zone od prvog januara 2024. godine.

Nakon glasanja u Evropskom parlamentu, u srijedu 19. aprila će biti održana ceremonija potpisivanja pravnog akta gdje će učestvovati predstavnici EP i Saveta ministara EU – dvije institucije koje odobravaju ukidanje viznog režima za jednu zemlju.

Objavljivanjem u Službenom glasniku Evropske unije (EU) koje slijedi 20-tak dana kasnije, odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Međutim, građani Kosova treba da čekaju početak naredne godine da bi uživali bezvizni režim sa evropskim zemljama.

Putovanje bez viza od 1. januara 2024. godine

Prvi dan naredne godine je trenutak kada će državljani Kosova moći da putuju slobodno u Schengen zoni. Prema odluci koja je usaglašena u decembru prošle godine, do ukidanja viznog režima za Kosovo će doći paralelno sa funkcionisanjem Informativnog sistema ETIAS, ali ne kasnije od 1. januara 2024 godine.

Kada je odluka usaglašena, mislilo se da će sistem ETIAS biti funkcionalan 1. novembra 2023. godine. Međutim, sada je već izvesno da se funkcionalnost ETIAS-a odlaže do kasnije naredne godine.

U skladu sa odlukom o Kosovu, građani zemlje imaju krajnji rok, odnosno 1. januar naredne godine kada bi najkasnije mogli da putuju bez viza.