Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Besnik Bislimi izjavio je da bi 2024. godine trebalo Evropska unija odlučnije da reaguje u osudi napada u Banjskoj, eskalirajućeg pristupa Srbije i nekonstruktivnosti u dijalogu.

On je naveo da će Kosovo i dalje biti oprezno i budno, uvijek posvećeno punoj normalizaciji odnosa sa uzajamnim priznavanjem i primjenom međusobnih sporazuma, na kako je naveo fer, izbalansiran i ravnopravan način.

Bislimi je naglasio da su na insistiranje kosovske strane, registarske tablice i energija dva pitanja koja su riješena.

"Poslije više od 20 godina na sjeveru će se plaćati struja, a poslije više od 10 godina Srbija je najavila da će priznati RKS registarske tablice“, napisao je Bislimi na Facebooku.

On je podsjetio na izvještaj Evropske komisije o Kosovu, gdje je, prema njegovim riječima, naglašen značajan pad nivoa nezaposlenosti sa 19% na 11,8%.

„Privredni rast je nastavljen sa pozitivnom stopom od oko 3,8%, najvišom na Zapadnom Balkanu, kako su utvrdili Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka. Sa Evropskom unijom smo potpisali finansijski sporazum iz IPA programa, gdje je sa IPA 2023 omogućena finansijska pomoć zemlji u iznosu od preko 75 miliona eura za suočavanje sa energetskom krizom“, napisao je on.

Bislimi je, istakao da Srbija vodi kampanju zastrašivanja.

„Pristup našeg sjevernog susjeda postao je još agresivniji ove godine, kada su sprovodili kampanje zastrašivanja građana zbog bojkota aprilskih izbora, napali naše institucije na sjeveru, KFOR i novinare preko kriminalnih grupa, kidnapovali trojicu naših policajaca unutar teritorije naše Republike i organizovali akt vojne agresije, sa ciljem aneksije sjevera i destabilizacije regiona gdje su ubili i heroja narednika Afrima Bunjakua“, istakao je Bislimi u izjavi objavljenoj na Facebooku.

Bislimi navodi da Briselski osnovni sporazum i Ohridski implementacioni aneks, Srbija i dalje odbija da potpiše.

"I osim usmeno, odbijenicu već imamo pismeno i kao zvaničan stav, kroz pismo premijerke Brnabić tokom ovog mjeseca. Srbija insistira na nepriznavanju naše države i ometa članstvo u međunarodnim organizacijama", navodi on.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi najavio je veća finansijska izdvajanja za Preševsku dolinu.

"Izdvojili smo puna tri miliona eura, za očuvanje kulture, tradicije i albanskog identiteta. Idemo u 2024. godinu sa punom voljom za dobar rad i na usluzi svim našim građanima", zaključuje Bislimi.