Aktivnosti na terenu

Policija Kosova pripremila je operativni plan upravljanja bezbjednosnom situacijom, tokom proslave Nove godine, saopšteno je informativne službe Policije Kosova.

"Kao i prethodnih godina, Policija Kosova i ove godine ima prioritet da poveća svoje operativne aktivnosti na terenu, u cilju stvaranja bezbjedne i mirne klime, kako bi sa aspekta reda i javne bezbjednosti praznik protekao bez incidenata", navodi se u saopštenju.

Za upravljanje bezbjednosnom situacijom, Policija Kosova je pripremila operativni plan „kraj 2023. i početak 2024. godine“.

"Planirano je dodatno angažovanje Policije Kosova, povećanje prisustva policije na ulicama i otvorenim prostorima. Preduzimanje preventivnih policijskih mjera kako bi praznici na kraju godine protekli bez incidenata, podrazumevaće i sprovođenje zakonskih mera protiv eventualnih nezakonitih radnji i borbu protiv negativnih pojava koje izazivaju nestabilnost u zemlji u bilo kojoj meri koja ugrožava red, mir i javnu bezbjednost", saopšteno je iz Policije Kosova.

U saopštenju se ističe da će prisustvo policije biti povećano širom Kosova, uključujući osjetljiva područja, posebno na onim lokacijama sa mješovitim stanovništvom.

"Policija Kosova je, u okviru ovog plana, takođe predvidela povećanje budnosti i prisustva policije na putevima, kontrolu toka saobraćaja u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda i mogućih saobraćajnih incidenata, apelujući na sve građane da poštuju zakonske odredbe, saobraćajne znakove i pridržavaju se uslova na putu i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola".

Policija Kosova apeluje na građane da se tokom praznika i tokom pratećih proslava, uzdrže od upotrebe bilo kakvih eksplozivnih i protehničkih sredstava u suprotnom će biti preduze sve hitne zakonske radnje gdje god primeti da je korišćeno oružje ili druga nedozvoljena sredstva koja ugrožavaju bezbjednost građana, zaključuje se u saopštenju.