Okončan proces

Od 1. januara stupa na snagu odluka Evropskog parlamenta o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, tim povodom Vlada Kosova, u okviru informativne kampanje, orgnizuje prvo putovanje bez viza za srećne dobitnike kviza o EU.

"Premijer Republike Kosovo Albin Kurti i zamjenica premijera, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz čestitaće i pozdraviti prve građane koji će putovati bez viza i održaće konferenciju za medije", saopštila je informativna služba Vlade Kosova.

Nosioci pasoša Kosova moći će da putuju u šengenski prostor bez vize, za kratkoročne boravke, od 1. januara 2024. godine.

Zloupotreba može dovesti do odbijanja ulaska na granici u budućnosti u slučajevima kao što su: prekoračenje od 90 dana u periodu od 180 dana, rad bez dozvole, ako osoba predstavlja prijetnju po javnu bezbjednost ili učestvuje u kriminalnim aktivnostima. Zloupotreba i prekoračenje boravka mogu dovesti do finansijske kazne i dovesti do protjerivanja i zabrane ulaska u šengenski prostor do pet godina.