Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Dardan Molliqaj ocjenio je da je premijer Albin Kurti doveo Kosovo u nikada goru poziciju kada je riječ o dijalogu sa Srbijom, i da je prihvatio nacrt statuta Zajednice srpskih opština kojim se, kako navodi, podrazumeva teritorijalna autonomija za Srbe na sjeveru, prenosi Ekonomija onlajn.

"Nacrt statuta prevazilazi sve dosadašnje dogovore u mnogim pravcima, tako da smo od Zajednice prešli na teritorijalnu autonomiju", istakao je Molliqaj.

Primjećuje da je nazadovanje očigledno i u svim drugim oblastima, a da parlamentarna opozicija ne radi ništa kako bi sprečila degradirajuće djelovanje Vlade Kosova. Izrazio je uvjerenje da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti.

"Ne vjerujem da će biti izbora jer parlamentarna opozicija nije organizovana, ne vrši pritisak, ne traži te izbore, oni ispunjavaju sve potrebe vlade, birali su predsjednika, glasali su za zakone. Nema razloga da živimo u zemlji u kojoj parlamentarna opozicija olakšava život vladi koja ispunjava sve svoje želje, ali ne i obaveze prema građanima", rekao je Molliqaj.

Upozorava da građani moraju da budu svijesni da od kako je Kurti na vlasti, Kosovo je degradirano u svim oblastima, od obrazovanja, preko ekonomije, do dijaloga i međunarodnih odnosa.

Ukazao je da su rezultati PISA testa dokaz da je vlada koju predvodi Albin Kurti dovela obrazovanje u nikada goru situaciju. Dodao je da su kapitalne investicije i privredni rast ove godine na najnižem nivou od 2008. godine.

"Vjerujem da što pre shvatimo da imamo posla sa autoritarnom vlašću, to pre treba da se organizuju sektori društva da se pojača pritisak da se vlada drži pod kontrolom. S jedne strane imamo loše uslove za radnike, nepoštovanje njihovih prava, niske plate, nedostatak zdravstvenog osiguranja i drugih usluga koje su neophodne za dostojanstven život na Kosovu. A sa druge strane, očekivanje razvoja pretvoreno u razočaranje povećava potrebu za odlaskom i potragu za boljim životom. Vjerujem da će naredne godine značajan broj mladića i djevojaka studirati i raditi na Zapadu", upozorava Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online