Ocjena analitičara

Politički analitičari ocjenjuju za Front onlajn da je vlada premijera Albina Kurtija imala mnogo više neuspjeha nego napretka u 2023. godini, a kao oblasti u kojima je zabilježen neuspjeh označili su spoljnu politiku, ekonomski sektor i donošenje zakona.

Analitičar Dritero Arifi kao jedan od neuspjeha navodi i uvođenje sankcija Kosovu od strane Evropske unije, za koje kaže da ova vlada nije u stanju da ih ukloni.

"Najveći promašaji su u sektoru privrede koji nije uspio da oživi ni nadu. Kosovska ekonomija se suočava sa slabom vladavinom zakona i neformalnom ekonomijom. Još jedan neuspjeh ove godine su sankcije ili mjere koje je uvela EU koje Vlada nije uspjela da ukloni bar ove godine, a promašena je i reforma u pravosuđu jer još nije dostigla nivo reforme, pa su veoma ograničeni uspesi", kazao je Arifi za Front onlajn.

Arifi vidi spoljnu politiku kao još jedan neuspjeh.

"Vlada nije imala kapacitet da se obaveže na nova priznavanja, a kao ograničen napredak možemo da izdvojimo prolazak prve faze za članstvo u Savjetu Evrope", rekao je Arifi.

Jedini napredak on vidi u "preuzimanju kontrole nad sjeverom".

"Ali upravo zbog ovog napretka smo oštećeni u mnogim drugim aspektima, ali u svakom slučaju možemo reći da je ovo najveći napredak Kurtijeve vlade, iako čak i tu još uvijek nije završen posao", dodao je.

Analitičar Arton Demhasaj takođe kaže da Kurtijeva vlada nije postigla napredak 2023. godine.

"Ne samo 2023. godine, već od početka mandata ove vlade, ne može se izdvojiti bilo kakav veći pomak u političkom, ni u ekonomskom ni u spoljnopolitičkom aspektu. Spoljna politika je stagnirala u svim aspektima, tako da nemamo nikakvo priznanje koje je sigurno postignuto, a ako govorimo o pitanju članstva u međunarodnim organizacijama, nema kretanja osim aplikacija koje smo podneli", rekao je Demhasaj.

Ipak ocjenjuje da je u dijalogu sa Beogradom postignut napredak.

"U dijalogu možemo reći da imamo veći ili manji napredak, imamo Briselski sporazum istovremeno i Ohridski aneks, ali je onda zapelo u primjeni. Sada možemo da kažemo da smo napredovali, jer imamo konverziju tablica od strane Srba u sjevernim opštinama i odluku Vlade Srbije da prizna te tablice", rekao je Demhasaj.

Artan Muhaxhiri smatra da je spoljna politika 2023. potpuno stagnirala dodajući da je premijer Albin Kurti većinu svoje energije potrošio na dijalog.

"Spoljna politika Kosova je potpuno stagnirala jer nema vizije, planova, ideja za unapređenje međunarodnog položaja Kosova. 2023. godina je bila veoma teška za građane Kosova jer nije bilo suštinskog ekonomskog i političkog razvoja. Pitanje dijaloga je dominiralo čitave godine i premijer Kurti je potrošio većinu svoje političke energije baveći se direktnim ili indirektnim temama procesa dijaloga", rekao je Muhaxhiri.

Po njegovoj ocjeni, Vlada Kosova je u pogledu zakona imala partijski pristup zbog čega je nailazila na bezbroj ustavnih blokada jer doneti zakoni nisu bili u skladu sa Ustavom.

Vlada Kosova je ove godine održala 62 sjednice, donela 564 odluke i 78 nacrta zakona.

Izvor: Kosovo Online/Front Online