Brisel i Vašington pronašli formulu

Politički analitičar Shkelzen Maliqi očekuje da će se proces dijaloga Kosova i Srbije nakon januara sljedeće godine nastaviti, što bi, kako ocjenjuje, bio pozitivan scenario, i smatra da su Brisel i Vašington pronašli formulu da odblokiraju pregovore.

"Može se očekivati da će se proces nastaviti, i to malo intenzivnije. Nova mjera Vlade Srbije da od 1. januara dozvoli ulazak u Srbiju sa kosovskim tablicama je vrsta najave da će neki se neki sporazumi primjeniti. Očekujem da će početi da se primjenjuje Ohridski sporazum i onaj deo implementacije o kome je, izgleda, u međuvremenu pregovarano, šta će se prvo, a šta drugo primjeniti. To je pozitivni scenario", kaže Maliqi za Kosovo onlajn.

Dodaje da, sa druge strane, posljednje tri-četiri godine imamo blokadu, jer se, kako kaže, nije prelazilo na suštinu, odnosno "temeljni ugovor oko statusa".

"Kompromis sa francusko-njemačkim prijedlogom je takav da Srbija nije u obavezi da bilo šta potpisuje, ne mora da mijenja ni Ustav ni da prizna Kosovo, ali ga priznaje defakto, jer neće praviti smetnje za posoše, dokumenta... Po ovoj formuli može da se ide dalje, ali da li će kosovska strana da pravi smetnje videćemo, Kurti je sada ublažio retoriku, kaže da će sam da pripremi nacrt statuta Zajednice srpskih opština", rekao je Maliqi.

On očekuje da će se do marta proces dijaloga pokrenuti, ali da je zbog čitave situacije u Srbiji, ali i na Kosovu, nepredvidivo na koji će to način biti.

Kako je naveo, vlast u Srbiji odlukom da dozvoli promet automobilla sa RKS tablicama pokazala je spremnost za primjenu sporazuma, ali da ostaje da se vidi šta će premijer Albin Kurti da uradi, jer je i on počeo da "sjedi na dvije-tri stolice".

"Briselska administracija, u saradnji sa američkom, našla je neku formulu. Sada kažu da nije potreban ni potpis, već da samo treba da se implementira dogovoreno, neki znaci pokazuju da se ide u tom pravcu, a da li će naći mehanizam da odblokira dijalog to ćemo vidjeti. Uglavnom se sumnja i u Vučića i u Kurtija da će pokušati da urade nešto po tom pitanju. Što se tiče posrednika u dijalogu, oni tvrde da je sve gotovo", dodao je Maliqi.

Na pitanje koliko je realan rok koji je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak dao za formalizaciju Sporazuma o putu normalizacije, odnosno da to bude do kraja januara, Maliqi kaže da je taj vremenski period optimalan.

"Rokovi jesu realni, i mogu da se ubrazuju. Čuo sam da je Kurti rekao da je moguće u martu da se sve finalizuje. Dakle rokovi jesu realni, ali i nisu, jer su političari nepredvidivi, a situacija je takva da nas očekuju izbori u SAD i EU tokom naredne godine. Proces dijaloga će morati da se završi prije toga, i nadam se da će doći do toga. Ako se ipak ne završi do tada, može doći do neke nove situacije kada će svi sporazumi morati da sačekaju", zaključio je Maliqi.


Izvor: Kosovo Online