Stav analitičara

Politički analitičar Fidan Ukaj smatra da Pokret Samoopredjeljenje obmanjuje javnost kada poručuje da će napraviti bolji rezultat na mogućim vanrednim izborima od onog koji je osvojio na prethodnim, 14. februara 2021. godine, prenosi Gazeta Blic.

Ukaj navodi da su ambicije svakog političkog subjekta da bude prvi ako se izbori eventualno održe.

Međutim, ističe da se na glasanju pokazalo da ako kao stranka na parlamentarnim izborima dobijete preko 50 odsto glasova, na lokalnim može se desiti da pobjedite u samo četiri opštine, što se dogodilo pokretu Albina Kurtija.

„To pokazuje da građani ne glasaju emotivno već iz praktičnih razloga. Da bi Samoopredjeljenje opet dobilo veliku podršku građana, oni moraju imati razlog da glasaju za njih. Zbog toga Kurti ne treba da se osjeća tako prijatno da može da dobije isti procenat koji je imao ili više", rekao je Ukaj.

Politički analitičar ocjenjuje da je u Kurtijevoj vladi bilo korupcije, nepotizma, ministara koji nisu dobro radili svoj posao, a pored toga, vlast je EU kaznila sankcijama.

„Tokom ovih godina vlasti Samoopredjeljenja, bilo je stagnacije privrede i razvoja, kršenje svih obećanja sa kojima je premijer došao na vlast. Legitimno pitanje koje treba postaviti je šta je razlog da se ponovo glasa za vlast. Mislim da oni neće dostići rezultat posljednjih nacionalnih izbora, ili ga nadmašiti", rekao je Ukaj.

Politički analitičar Arbnor Sadiku izjavio da je da Samoopredjeljenje može relativno dobro proći na izborima i osvojiti do 40 odsto glasova, samo ako se oni održe prije stvaranja ZSO.

"Prije svega, Samoopredjeljenje mora da izađe na izbore prije stvaranja Zajednice. Nakon što se napravi ovaj monstrum protiv političkog sistema Kosova, onda ćemo imati veliki pad vladajuće partije. Važno je videti šta će biti rezultat opozicije i ko će ubuduće predvoditi opoziciju, LDK i PDK i da li će oni imati najmanje 25 posto glasova", zaključio je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic