Rizik od destabilizacije realan

Međunarodni stručnjak za bezbjednost Adrijan Shtuni izjavio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu i dalje zabrinjavajuća, i da je, kako tvrdi, rizik od destabilizacije realan, prenosi Dukađini.

Shtuni ističe da Kosovo treba da se fokusira na sprovođenje postignutih sporazuma kako bi ostvarilo svoje dugoročne ciljeve.

"Bezbjednosna situacija na Kosovu ostaje zabrinjavajuća i rizik od destabilizacije je realan. Paravojni napad na Banjsku povećava bezbjednosnu pretnju, ne samo na Kosovu, već i u regionu, jer može da ima uticaja, zbog čega smo i videli povećanje prisustva Kfora na sjeveru. Kosovo treba da se fokusira na sprovođenje sporazuma, dogovora koji su postignuti. Mora da učini nešto da izađe iz barikada i da preduzme akcije koje daju signal da je spremno da krene u pravcu onoga što mu saveznici stalno savjetuju, kako bi bile uklonjene sankcije“, rekao je on.

Shtuni ističe da rizik od destabilizacije i dalje postoji.

"Razgovara se o mogućnosti trajnog povećanja trupa Kfora na Kosovu upravo da bi se sprečilo pogoršanje ili povećanje nasilnih incidenata koji bi mogli da dovedu do destabilizacije regiona, priprema je na pravom nivou, ali rizik postoji“, rekao je Shtuni.

Takođe, on ističe da Kosovo treba da radi na tome da ga priznaju ostale članice EU i da se pridržava obaveza koje je preuzelo.

"Ideal bi bio da Kosovo postane članica Natoa, to bi trebalo da bude odlučujući korak koji može da garantuje bezbjednost Kosova na duži rok, ali da bi se to desilo Kosovo mora da radi na priznavanju, da se pridržava obaveza, preuzetih obaveza, pred saveznicima, EU, oko normalizacije odnosa sa Srbijom. To je jedini način da se ostvare dugoročni ciljevi koje Kosovo ima”, rekao je Shtuni.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini