Komandant Kfora

Bezbjednosna situacija je sada mirnija, ali i dalje krhka. Kfor je uvijek dokazivao svoju sposobnost da se uhvati u koštac sa svakim izazovom i da nastavi da sprovodi svoj mandat UN, potpuno i nepristrasno, kaže u intervjuu za Kosovo onlajn komandant Kfora general-major Özkan Ulutaş, koji je i ovom priikom podsjetio na nedavnu izjavu generalnog sekreta NATO-a Jensa Stoltenberga koji je istakao da „Alijansa očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovskih bezbjednosnih snaga ili Policije Kosova koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbjednost“.

Na pitanje kako ocjenjuje trenutnu bezbjednosnu situaciju, komandant Kfora navodi da je "nakon porasta tenzija proteklih mjeseci, Nato rasporedio 1.000 dodatnih vojnika i teže naoružanje.

"Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na sjeveru Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž granične linije. Sve u svemu, bezbjednosna situacija je sada mirnija, ali je i dalje krhka. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da misija Kfora nastavi da ispunjava svoj mandat UN – na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da obezbjedi bezbjedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, i slobodu kretanja; u svakom trenutku i nepristrasno. Kfor nastavlja da deluje kao treći reagujući na Kosovu, poslije Policije Kosova i misije vladavine prava EU (Euleks). Nato je snažno posvećen bezbjednosti na Kosovu i Kfor će ostati koliko god bude potrebno, u skladu sa našim mandatom UN. Kfor nastavlja da stvara bezbjednosni okvir, neophodan da bi dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU napredovao, što je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti za dobrobit svih zajednica i regionalnoj stabilnosti", kaže general Ulutaş.

Da li je i dalje važeći sporazum da je potrebna dozvola komandanta Kfora za eventualni dolazak KBS-a na sjever?

Generalni sekretar Natoa je bio vrlo jasan po ovom pitanju tokom svoje nedavne posjete Prištini. On je ponovio da „svako raspoređivanje Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova zahtjeva saglasnost Kfora“. Pozdravljamo kontinuirano poštovanje ovih obaveza od strane institucija na Kosovu. Generalni sekretar Natoa je takođe istakao da „očekujemo blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovskih bezbjednosnih snaga ili Policije Kosova koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbjednost“. U redovnom sam kontaktu sa predstavnicima Kosovskih bezbjednosnih organizacija i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije. Računam na njihovu kontinuiranu saradnju.

Kako ocjenjujete svoju saradnju sa Vojskom Srbije, kako sa Policijom Kosova, tako i sa lokalnim stanovništvom, uključujući i srpsku zajednicu?

Prioritet mi je bio da negujem komunikaciju i koordinaciju zasnovanu na povjerenju. Kfor redovno i transparentno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima. U bliskoj smo komunikaciji sa srpskim načelnikom odbrane, kao i sa institucijama na Kosovu. Ovo je važno kako bi se obezbjedila blagovremena razmjena informacija i izbegli nesporazumi, posebno u vremenima krize i kada su tenzije visoke. Znamo da sve zajednice žele i zaslužuju trajni mir i sigurnost. Ovo je ključni pokretač naših svakodnevnih aktivnosti širom Kosova. Zato, kao Kfor, nastavljamo da činimo sve što možemo da obezbjedimo bezbjedno okruženje za sve ljude na Kosovu, svakodnevno i nepristrasno.

Kako gledate na najave (između ostalih i predsednika Ukrajine Zelenskog) da bi Balkan mogao da postane sljedeće svetsko žarište? Postoji li opasnost da se sličan sukob, kakav je onaj u Banjskoj, ponovi u narednom periodu?

Neću spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju. Pomno pratimo sva relevantna bezbjednosna dešavanja u regionu. Kfor ima agilno, fleksibilno i vidljivo prisustvo širom Kosova. Ostajemo budni i laserski fokusirani na svakodnevnu implementaciju naše misije UN, i ostajemo spremni da se uhvatimo u koštac sa svakom situacijom koja može uticati na bezbjednosno okruženje, u skladu sa našim mandatom UN.

Da li je 2023. bila najizazovnija za Kfor na Kosovu od 2004. godine?

Kfor je trenutno najduža i najveća misija koju vodi Nato. Kfor je prisutan na Kosovu više od dvadeset godina. Svaka godina je imala svoje izazove i u tom pogledu 2023. nije bila drugačija, s obzirom na tenzije ranije ove godine. Kfor je uvijek dokazivao svoju sposobnost da se uhvati u koštac sa svakim izazovom i da nastavi da sprovodi svoj mandat UN, potpuno i nepristrasno. Ovo je način razmišljanja kroz koji ćemo nastaviti da radimo.

Prvi ste general iz Turske na čelu Kfora?

Čast mi je da predstavljam svoju zemlju kao novi komandant Kfora. Ovo je još jedna demonstracija dugogodišnje posvećenosti Turske misiji Kfora i stabilnosti u regionu. Moj fokus je sada da vodim ovu misiju Natoa i da izvršavam zadatke koje meni i osoblju Kfora dodjeljuje komandni lanac Natoa. Nećemo štedeti napore da osiguramo da Kfor nastavi da ispunjava svoj mandat UN, u potpunosti i nepristrasno, i da nastavi da doprinosi trajnoj bezbjednosti na Kosovu i širom regiona.

Izvor: Kosovo Online