Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Adrijan Shtuni rekao je danas da State department rijetko koristi izraz "oštro osuđujemo" i da takva retorika ukazuje na to da premijer Kosova Albin Kurti, izazivajući tenzije na sjeveru, vodi Kosovo u međunarodnu izolaciju, prenosi Gazeta Express.

Shtuni smatra da su SAD poslale jasnu poruku da je Kurti prešao crvenu liniju.

On podsjeća da je američki državni sekretar Antony Blinken najoštrije osudio postupke vlade Kosova koji su, kako kaže, nepotrebno izazvali tenzije na sjeveru i upozorava da će se jednostrani potezi Kosova negativno odraziti na bilateralne odnose Kosova i SAD.

"Znate koliko rijetko State department koristi izraze poput 'oštro osuđujemo postupke vlade', recimo kada Sjeverna Koreja sprovodi nuklearne testove. Taj jezik se može koristiti na privatnim sastancima, ali ako se da javna izjava takvog tona, onda ste prešli crvenu liniju. Tu izjavu nije poslala međunarodna organizacija ili bilo koja nevladina organizacija, već ju je poslao State department SAD. Dakle, morate da stavite prst na čelo. Tvakav način delovanja vodi u izolaciju“, rekao je Shtuni.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express