VV-u više sredstava

2024. godina je ponovo donela nezadovoljstvo pojedinih opština u pogledu raspodjele budžeta. Iz Udruženja opština saopšteno je da će 22 opštine sljedeće godine imati manje finansijskih sredstava.

Institut GAP smatra da je u opštinama u kojima vodi Samoopredjeljenje izdvojeno više sredstava. Čelnici privrednih komora kažu da su kapitalna ulaganja ključna za ekonomski razvoj.

I ove godine je bilo nezadovoljstva oko raspodjele budžeta u opštinama sa centralnog nivoa. Prema reakcijama opština i nevladinih organizacija, kaže se da je opštinama koje vodi Samoopredjeljenje izdvojeno više sredstava.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da postoje velike budžetske razlike u opštinama. Prema njegovim riječima, 22 opštine imaće manje finansijskih sredstava za kapitalna ulaganja. On je rekao da je čak i Evropska komisija pomenula ovo pitanje u svom izvještaju o napretku.

„Srednje i male opštine su teško oštećene. Opština Dečane imaće preko 650 hiljada eura manje, Vitina pola miliona manje, Uroševac preko 700 hiljada eura manje. Ovaj nalaz je došao i od gradonačelnika opština i takav nalaz se može vidjeti i u Izvještaju Evropske komisije o napretku”, rekao je on.

Ibrahimi je ponovio da već neko vrijeme razmišlja o uspostavljanju granta koji bi omogućio da se raspodjela sredstava po opštinama vrši po kriterijumima.

“Tražimo da se četvrti grant za kapitalne investicije uspostavi što prije u opštinama u kojima ukupna vrijednost ovih investicija prelazi 100 miliona eura. Prema riječima gradonačelnika opština, centralni nivo koristi političke ili etničke ili subjektivne kriterijume u raspodjeli budžeta”, rekao je on.

Predsjednik Američke privredne komore Arian Zeka rekao je za Radio Kosovo da su kapitalne investicije ključne za ekonomski razvoj zemlje.

"Kapitalne investicije treba da se sprovode tačno", rekao je Zeka za RTK-Radio.

To je izrazio i predsjednik Privredne komore Kosova, Lulzim Rafuna.

"Kapitalne investicije su infuzija za privredu zemlje", rekao je Rafuna.

U analizi Instituta GAP saopšteno je da je, slično kao i prošle godine, i ove godine vlada izdvojila više sredstava opštinama koje vodi Samoopredjeljenje.

"Od ukupno 859,2 miliona eura planiranih za kapitalne izdatke za 2024. godinu, oko 83% je nastavak prethodnih projekata, a 17% je planirano za nove kapitalne projekte".

Ove godine vrijednost novih kapitalnih investicija centralnog nivoa namijenjenih konkretnim projektima u opštinama iznosi 21,8 miliona eura. Slično kao i prošle godine, Vlada je i ove godine izdvojila više sredstava za opštine koje vodi Samoopredjeljenje (VV), pri čemu je više od polovine ovog iznosa (59,5% ili 13 miliona eura) usmereno na četiri opštine koje vodi VV (Gnjilane, Kamenica, Podujevo i Štimlje). Ove opštine čine 14,5% površine na Kosovu i 11,6% stanovništva“, navodi se u izvještaju GAP-a.

Izvor: Radio Kosovo/info-ks.net