Planovi Milana Radoičića

Premijer Albin Kurti rekao je danas na konferenciji za medije da se priprema, kako je naveo novi napad na Kosovo i da to planira Milan Radoičić sa pripadnicima Civilne zaštite, kao i da ne razumije zašto Tužilaštvo nakon tri mjeseca od događaja u Banjskoj još uvijek nije podiglo optužnice

„Poslije napada u Banjskoj, Milan Radoičić je pušten u rekordnom roku, ali nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima Civilne zaštite“, rekao je Kurti i dodao da Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA.

Dodaje da je nakon napada u Banjskoj, Milan Radoičić oslobođen od strane srpkog suda u kratkom vremenu, i sada se priprema za nove napade zajedno sa grupom "Civilna zaštita".

"Naredba za teroristički i zločinački napad na Banjsku koji je planirala i organizovala država Srbije, objavljena je dan ranije, prije tačno tri mjeseca, u prostorijama preduzeća „Novi Pazar PUT“. Na ovoj lokaciji bila su koncentrisana vozila, oružje i sav arsenal pripremljen i korišćen u Banjskoj. Ova kompanija, koja se nalazi na listi sankcija SAD, u vlasništvu je braće Zvonka i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je bivši srpski pukovnik u penziji koji je učestvovao u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Ovu kompaniju je posjetio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada pohvalio rad direktora i obratio mu se kao čovjeku koji je najbrži od svih vozača", rekao je on.

Kurti je potom nastavio.

"Predsjednik Srbije je tada izjavio da mu je teško da pronađe rješenje sa ljudima sa Kosova, misleći na mene, koji po njemu traže razloge za sukobe i napad na srpski narod, a on se pripremao za napad što se desilo 24. septembra", objašnjava Kurti.

Kurti ističe da je tokom novembra 2023. godine bilo planirano da se obavi napad u pravcu opštine Zubin Potok sa namerom da se zauzme vila Milana Radočića, ali je to obustavljeno zbog izbora u Srbiji.

"Prethodni osvetnički plan prema Policiji Kosova se promjenio, i to nakon što su intenzivirane zajedničke patrole Kfora i Policije Kosova prema granici sa Srbijom. Na poligonu srpske vojske ponovo su započete vježbe terorističke grupe Civilna zaštita, koji su bili učesnici napada u Banjskoj", kazao je Kurti.

Premijer je izrazio i žaljenje što Specijalno tužilaštvo još uvijek nije podiglo optužnice zbog dešavanja u Banjskoj.

Sveçla: Od 2021. bilo je 114 napada na sjeveru Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla kazao je da je cilj napada Srbije u Banjskoj bio da destabilizuje jedan dio  Kosova.

"Teroristička grupa je podržana, i ima direktne veze sa Srbijom. Pripremljena je za napad na poligonima, i snabdjevana je oružjem iz depoa Srbije. Kao institucija pružili smo činjenice koje potvrđuju da je Srbija bila odgovorna za napad. Podjelili smo informacije i sa međunarodnim partneirma", kazao je Sveçla.

Sveçla ističe da je prema podacima Policije Kosova, od 2021. godine do danas institucije i funkcioneri napadnuti su 114 puta na sjeveru Kosova.

"Istražni angažmani policije na rasvjetljavanju istraga pokazuju da su iste vojne strukture Srbije posvećene destabilizaciji naše zemlje. To su iste terorističke strukture koje su bile uključene u barikade gdje su mnogi od zabarikadiranih kamiona imali eksploziv i druga eksplozivna sredstva", rekao je Sveçla.

Imate moj govor gdje ima dosta dokaza da se sprema napad na Kosovo

Premijer Albin Kurti je odgovarajući na pitanje novinarke portala Kosovo onlajn da li ima dokaze za tvrdnje da se sprema novi napad na Kosovo istakao da je o tome govorio u uvodnom obraćanju, te da će prosljediti svoj govor „u kome ima dosta dokaza“.

„Prosljediću vam svoj govor preveden na srpski pa da ovdje vidite sve dokaze koje sam izneo o raznim pripremama u okolnosti u kojima je Radoičić i slobodan i vežba po raznim terenima, ili srpske vojske ili žandarmerije, sa drugim paravojnim članovima njegove terorističke organizacije i tu imate dosta dokaza. Ja sam izneo ovo jer ja ne mogu da delujem tamo, ali nadam se da će međunarodna zajednica reći službenom zvaničnom Beogradu da uhapsi Radoičića i da on bude ekstradiran našim organima sigurnosti i reda“, rekao je Kurti.

Zatim je pričao o tome šta se desilo dan prije događaja u Banjskoj.

„Prva stvar koju sam ja danas rekao je to, da prije tačno tri mjeseca, 23. septembra ove godine, od strane Srbije dali su im naredbu u prostorijama preduzeća „Novi Pazar Put“ za ono što se desilo sutradan u nedjelju ujutru kada je ubijen naš narednik Afrim Bunjaku, sa tim sam počeo, vi ćete dobite tri stranice teksta na srpskom gdje imate ove činjenice šta se sve događa oko naše granice“, rekao je Kurti.

Istakao je da je u pitanju „politika Beograda koja destabilizuje region“.

„Kao nekad Bosnu i Hercegovinu, potom Crnu Goru, a onda i Kosovo, tražeći negdje nešto jer nisu zadovoljni nasilnim raspadom bivše Jugoslavije koji su sami oni prouzrokovali. Ja mislim da je srž problema u tome što zvanični Beograd sada se kaje što se raspala Jugoslavija iako su oni bili glavni uzroci tome, ali ne možemo da se vratimo u 80. ili 90., nemamo vremeplov, moramo da gledamo napred, a ne pozadi, a pred nam je Evropska unija. Ovo je moja glavna poruka, ali moram da kažem još nešto, što se tiče sjevera, što vi vjerovatno znate bolje od mene. Nije samo nacionalistička ideologija koja ima nekakvu negativnu suštinu u smislu da ima više mržnje nego ljubavi, više mržnje prema drugome, nego ljubavi prema svome. Nego to je i sa sociološkog aspekta problematično šta se odvijalo ovih godina tamo. Naime, jedna nekakva kulture siledžija, oni ljudi koji se duvaju po ulicama sjeverne Mitrovice, po Zvečanu i Zubinom Potoku i mlate druge i svi ih se plaše, a oni uživaju kada ih se neko plaši“, rekao je Kurti.

Poručio je da na Kosovu više neće biti „kulture siledžija“.

„Nema više kulture siledžija, neće biti u državi Kosovo nijednog pojedinca ili grupe koja je jača od države. Ako hoćeš da budeš pristojan građanin, pomoći ću ti svim sredstvima, ako hoćeš da budeš siledžija, tu neće biti kompromisa. Nije problem samo šovinistički aspekt nacionalizma kao ideologije, nego problem je i nekakve socijalne dinamike na sjevernom dijelu Kosova gdje razne siledžije koje neki misle da su u onom filmu Skorsezea, a neki misle da su u nekim akcionim filmovima gdje vladaju neki paravojni jaki mladići i to je zakon dana. Neće biti tako. Ja mislim da odatle potiču svi ovi pokušaji destabilizacije, sa jedne strane imate nacionalističku ideologiju sa mnogo više mržnje nego ljubavi, i sa druge strane, sociološki apsekt droge, kriminala, mafijaštva i siledžija, tome mora doći kraj i ja mislim da jesmo pri kraju. Situacija jeste mnogo bolja, ali oni postaju vjerovatno još opasniji jer su nervozni“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online