Novogodišnji praznici

Usljed dolaska većeg broja građana koji žive i rade u nekoj od zemalja zapadne Evrope, gužve na prelazima su uobičajene pred nastupajuće praznike. Ekipa RTK2 posjetila je Merdare, gdje se za ulazak čeka oko pola sata.

Kako se praznici približavavaju sve veći broj ljudi iz dijaspore dolazi kako bi ih proveli sa svojim bližnjima. Većina putnika je zadovoljna jer nije bilo većih zadržavanja.

“Putujem iz Stutgarta u Lipljan. Nismo dugo čekali na Merdaru, dobro smo prosli. Bolje je nego prethodnih godina. Čekao sam pola sata. Ostajem 10 dana, poslije se vraćam na posao”, kaže Mehmet Karameta.

“Dolazim iz Njemačke, nismo puno čekali, 10 minuta. Dobro smo prošli nije bilo nikakvih problema. Došli smo na odmor ostajemo dvije nedjelje. 

“Sada je bolje, Proteklih godina smo čekali i do 4-5 sati. Na obje strane rade sporo. Sada rade mnogo brže naročito sa srpske strane su radili mnogo brže. Putujem do Prištine”, rekao je  Sadri Gashi.

“Dolazim iz Njemačke na Kosovo. Na Merdaru sam čekao 10 minuta. Ostajem 2 nedjelje”. 

“Putujem iz Slovenije, gužve je bilo po malo”.

Stručnjaci  podsjećaju vozače da  budu strpljivi i da brzinu prilagode uslovima na putu.

“Vozači trebaju biti vrlo pažljivi po gotovu kad je kolovoz mokar, jer koeficijenat trenja je puno manji za kočenje… Sada su malo češće magle i to pogotovo po dolinama, tako da vozači moraju biti vrlo pažljivi, magla se povremeno javlja, povremeno se povuče, prema tome budite obazrivi i držite odgovarajuću distance između vozila… Poručujem vozačima da zimi budu što pažljiviji, neka se kreću pod uslovima koji traži trenutna situacija na kolovozu”, rekao je saobraćajni inženjer Nexhad Halili.

Za izlazak sa Kosova nema većih zadržavanja, čeka se od 3 do 5 minuta.