Kamionom preprečen put

Srbi raseljeni sa Kosova postavili su u ponedjeljak na oko sat vremena blokadu u mjestu Rudare, na jugu Srbije, u blizini graničnog prijelaza Merdare sa Kosovom.

Saobraćaj je bio blokiran jednim kamionom koji je preprečio put na oko sat vremena od podneva.

Kako javljaju mediji, organizator blokade je Udruženje raseljenih Srba sa Kosova.

Saobraćaj je bio blokiran za sva vozila iako je prvobitno bilo najavljeno da će od 12 do 15 sati biti onemogućen prolaz vozilima kojima upravljaju kosovski Albanci.

Zbog ove blokade Nacionalni centar za upravljanje granicama na Kosovu preporučio je građanima da koriste druge granične prijelaze sa saobraćaj.

Organizatori blokade graničnog prijelaza Merdare su kao razlog naveli politiku premijera Kosova Albina Kurtija prema kosovskim Srbima.

Najavili su da će blokadu organizovati i sljedećeg ponedjeljka kada očekuju, kako su rekli, "veći odziv".

Odlukom Centralne banke Kosova da se za plaćanja koriste samo euri, ukinuta je upotreba srpskog dinara. Ta odluka stupila je na snagu 1. februara.

Ova odluka Kosova naišla je na protivljenje Srbije, dok je međunarodna zajednica tražila odlaganje njenog sprovođenja uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan uticaj na kosovske Srbe.

Takođe su kosovske vlasti 2. februara u policijskoj akciji zatvorile tri opštine u Peći, Istoku i Klini, koje su paralelno funkcionisale u srpskom sistemu.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije je saopštila da su u akciji policije Kosova zatvoreni srpski Privremeni opštinski organi Peć sa sjedištem u Goraždevcu, Istok sa sjedištem u mjestu Osojane i Klina u selu Vidanje.

Ovi organi rade u sistemu Srbije i za Kosovo su nelegalni.