Bivši poslanik Skupštine Kosova i aktivista Socijaldemokratske partije Frasher Krasniqi kaže da kosovska diplomatija ne postoji posljednje tri godine i da osim što su ambasade, kako kaže pune partijskih militanata, drugog uspjeha nema, prenosi Front onlajn.

„Kosovska diplomatija ne postoji već tri godine. Ona zapravo postoji, ali kao kontradiplomatija. Kosovo nikada nije imalo lošije odnose sa međunarodnim saveznicima nego ove godine. Ambasade i konzulati su ispunjeni partijskim militantima i ljudima bliskih ministarki Doniki Gërvalli-Schwarz. I dok su skoro potpuno defunkcionalizovani, MSP služi kao organ partijskih nagrada i zapanjujućih isplata ljudima bliskim stranci," rekao je on.

Krasniqi kaže da priznanje Kosova od strane Srbije ne traži ni međunarodna zajednica, i to zbog pristupa Vlade.

„Ali glavno dostignuće Kurtijeve vlade u oblasti diplomatije je odricanje od priznanja Srbije u procesu dijaloga. Danas međunarodni faktor uopšte ne zahtjeva od Srbije da prizna Kosovo, a na to je izuzetno uticao pogrešan pristup i delovanje Vlade Kosova”, rekao je on.

Dodao je da je Kurtijeva vlada napredovala u obimu kontrole u institucijama ali i u drugim oblastima.

„Vlada je enormno napredovala u proširenju kontrole nad javnim institucijama i preduzećima popunjavajući ih aktivistima, militantima i članovima porodice, u autoritarnoj borbi protiv sindikata, medija i opozicije (posebno vanparlamentarne), u porastu cijena i inflacije, proširenje nadležnosti ZSO napredovalo je do tačke paralelne autonomne vlasti unutar Kosova, tako da je riječ o godini tokom koje, paralelno sa proširenjem autoritarne kontrole Kurtijeve vlade, šteta za Kosovo se povećala kroz proces dijaloga sa Srbijom”, izjavio je on.

Krasniqi kaže da je premijer Albin Kurti prihvatio ZSO.

“Udruženje je već prihvaćeno. Predložen je nacrt njenog statuta. Čini se da je Vlada to prihvatila, a sada jednostavno čeka svoju uredbu i početak implementacije ali to ne rješava probleme sa kojima se Kosovo suočava”, kaže on.

Ističe da se time ne rješava problem sa Srbijom.

“To ne obezbjeđuje priznanje od strane Srbije i stoga ostavlja plodno tlo za buduće sukobe i produbljivanje međunacionalne mržnje. Ovo plodno tlo za sukobe odgovara samo autoritarnim vladarima poput Kurtija i Vučića, koji svoju moć hrane međunacionalnim sukobima, ali nikada ne odgovara Kosovu i njegovim građanima. Nažalost, odnos Kosova i Srbije, kao i odnosi sa lokalnim Srbima, i dalje će ostati napeti, a samim tim će se utrti put za nove sukobe u budućnosti", rekao je on.

Krasniqi ističe da Ohridski i Briselski sporazumi premašuju one iz 2013. i 2015. godine.

“Kurti ne sprovodi samo neke nasleđene sporazume. To je zato što dogovor Brisela i Ohrida, i njihova materijalizacija u nacrtu statuta ZSO koju smo već videli, ima mnogo više štetnih elemenata koji prevazilaze sporazume iz 2013. i 2015. i odluku Ustavnog suda”, rekao je on.

Dodaje da je priznanje ZSO bez uslovljavanja izvršila Kurtijeva vlada.

“Prvi put se Udruženje dodjeljuje bez uslova za priznanje, prvi put se očekuje da će se preambula Udruženja pozivati na rezoluciju 1244, prvi put je predviđeno arbitražno tijelo koje je iznad institucionalnog i van suvereniteta Kosova - a to ga pretvara u ravnopravnu stranku sa ZSO, po prvi put se očekuje da ima Administrativni centar, što praktično znači glavni grad, a po prvi put definisane su i teritorijalne granice, što praktično znači i teritorijalnu autonomiju”, rekao je on.

Dodaje da je sve ove elemente ZSO dodala Kurtijeva vlada. Za SDP, kaže Krasniqi bi jedino rješenje bilo redefinisanje granica.

„Kurtijeva vlada je gušenjem ideje o redefinisanju granica – što je jedino rješenje koje obezbjeđuje priznanje i trajni mir između Kosova i Srbije – oživjela Asocijaciju koja je mnogo problematičnija od one iz ranijih sporazuma. I sve to, a da zauzvrat ne dobije priznanje i nikakve druge beneficije za Kosovo”, rekao je on.

Ističe da je odluka Vlade da penzionerima i djeci bude isplaćeno po 100 eura pomoći, pokazuje da populistički pristup.

“Više od upozorenja za nove izbore, pomoć koju daja Kurtijeva vlada potvrda su potpuno pogrešnog i populističkog pristupa ove vlasti. Albin Kurti nema namjeru da poveća opšte i dugoročno blagostanje građana Kosova donošenjem intruzivnih politika u društvenom i ekonomskom sistemu. Za autoritarne i populističke sile je tipično da kada odluče da otvore novčanik i daju nešto narodu, to nije kao sistemska promjena već kao poklon koji dolazi iz dobre volje lidera, pa ga aktivisti s pravom zovu 'Djeda Mraz'", kaže on.

Ističe da će SDP nastaviti da se suprotstavlja autoritarnom mentalitetu koji, prema njegovim riječima, ima ova vlast.

"Sve aktivnije ćemo nastaviti da se suprostavljamo. Osim što vlada autoritarnim načinom razmišljanja stanovništva, bez ikakve razvojne i egalitarne perspektive, Kosovo osjeća i nedostatak jake opozicije, posebno parlamentarne. SDP neće zaustaviti akcije i proteste, naprotiv, pojačaće ih”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Frontonline