To je veoma opasno

Premijer Albin Kurti prihvatio je ono što su tražile EU i SAD, a tenzije stvara samo kako bi stvorio utisak da ne prihvata Zajednicu srpskih opština, izjavio je funkcioner Socijaldemokratske partije Frasher Krasniqi.

"Kurti je prihvatio iste stvari i od EU i od SAD, ali građani ne znaju šta je to. Kurti se krije, kako ne bi pokazao da je sve prihvatio. Izaziva tenzije, samo da bi stvorio utisak da ne prihvata ZSO", rekao je Krasniqi za ABC news.

On je naveo da sankcije pogađaju sve građane Kosova, ali i građane Srbije koji žive na sjeveru.

"Sankcije osjeća srednja klasa. Kurti je igrao na kartu nacionalizma, a to je veoma opasno, jer sve posljedice u vezi sa odlukom o zabrani dinara snose građani", rekao je Krasniqi.

Smatra da bi sukob sa Srbijom trebalo da se riješi što prije, što će značiti da se izbjegnu sukobi ne samo na Kosovu, već i na cijelom Balkanu.

"Znamo za destruktivnu ulogu Rusije i Kine, kao i Srbije. Srbija nije prihvatila državu Kosovo. Ovakvi događaji dokazuju da se sukobi između dve zemlje, posebno kada su susedi, moraju rešavati na način koji ne blokira budućnost Balkana, a da Kosovo ne ostane talac tih sukoba", rekao je Krasnići.

Zamerio je vladi što, kako kaže, "doliva ulje na vatru" kako bi se sukob nastavio i dalje i kako bi situacija ostala napeta.

"Na kraju, građani Kosova stradaju. To sprečava zemlju da ide napred. Zato je naša stranka pozvala da se konflikt sa Srbijom riješi konačnim dogovorom. Ali, sa druge strane granice je populistički vladar, predsjednik Aleksandar Vučić, kome se sviđa podizanje tenzija. A, mi ovdje imamo Kurtija, koji je uneo destruktivni duh", rekao je Krasniqi i dodao da se njegova stranka protivila ZSO.

Izvor: Kosovo Online/ABC news