Gubici iz dana u dan sve veći

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu kaže da je šteta zbog sankcija Evropske unije prema Kosovu iz dana u dan sve veća i da će dugoročne posledice biti velike, i po ekonomiju i po imidž Kosova.

Gërxhaliu za Kosovo onlajn ukazuje da su kaznene mjere Brisela integrisane, uključuju ekonomsku i političku dimenziju, i da ih treba posmatrati i iz psihološke, odnosno emocionalne perspektive.

"Kada govorimo o tome kako mogu da se osjećaju građani Kosova danas, mislim da su upravo ove barijere najgore što se moglo dogoditi Kosovu ove godine. Takve barijere od strane EU imaju samo Iran, Bjelorusija, Rusija i druge države koje nemaju demokratiju. Da Kosovo bude u sklopu toga je najgora stvar i to treba što pre da se rješava", kaže Gërxhaliu.

Ističe da je zamrznut dijalog kada je riječ o pridruživanju i pregovorima između EU i Kosova, dok su, s druge strane, zamrznuti i razni projekti i investicije.

"Gubici su iz dana u dan sve veći i veći. Možda se kratkoročno to neće videti i osjetiti, ali srednjeročno i dugoročno posljedice će biti velike, na štetu ekonomije i imidža Kosova. Nedavno je urađena anketa u šest evropskih država, gdje su se ispitanici izjašnjavali kako gledaju na članstvo Kosova u EU. Rezultati ne ulivaju optimizam", navodi sagovornik portala Kosovo online.

Dodaje da je najvažnija politička stabilnost i u tom kontekstu, partnerstvo i dijalog, ne samo na relaciji Kosovo-Srbija, nego i sa SAD i EU, jer to, smatra, nema alternativu.

"Samo uz koordinaciju sa njima možemo donositi pozitivne odluke. Ako ništa drugo, valjda smo naučili da Amerikanci imaju pravo i kad mislimo da nisu u pravu", kaže Gërxhaliu.

Komentarišući da li su mjere najviše naštetile građanima, privredi ili aktuelnoj vlasti na Kosovu, Gërxhaliu kaže da kada gubi Kosovo, gube svi.

"Moramo raditi na lobiranju, da se ispune svi zahtjevi EU, da ove mjere što pre budu prošlost, a ne realnost i budućnost", kaže on.

Na pitanje da li mjere EU zapravo imaju i svojevrstan politički kontraefekat, odnosno da podižu rejting Samoopredjeljenja i premijera Albina Kurtija, jer ima i takvih tumačenja, Gërxhaliu kaže da bilo koja mjera koja dolazi od EU i SAD ne može da postigne efekte u tom kontekstu.

"Građani znaju realnost i mislim da će pravo merilo svega toga biti sledeći izbori. Kada će to biti ne znam, ali uzimajući u obzir da slijede izbori u SAD i EU, možda će sljedeća godina biti izborna i na Kosovu. Ako se analizira budžet za sljedeću godinu, određeni dio ide za socijalna davanja i mislim da je to najava da će i na Kosovu biti izbora. Neka narod glasa i kaže ono što misli", zaključuje Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online