Plata treći razlog

Povećanje plata nije ubjedilo ljekare da ostanu na Kosovu. Samo ove godine se njih 155 odselilo, pokazuju podaci Ljekarske komore. Zdravstveni radnici izražavaju zabrinutost da će se situacija pogoršati 2024. godine, kada se liberalizuju i vize.

Uprkos obećanjima da će se zaustaviti "odliv mozgova“, ove godine Kosovo je napustilo 155 ljekara.

U Ljekarskoj komori su rekli da je protok onih koji odlaze manji nego prošle godine, ali su izrazili bojazan da će se situacija pogoršati 2024. godine, kada se takođe liberalizuju vize.

Ljekarska komora je istraživala razloge odlaska zdravstvenih radnika. Do ove godine egzodus se uglavnom objašnjavao niskim platama, ali kada su one porasle razlog se promijenio.

"Do sada je plata bila, ako ne prvi, onda drugi razlog. Sada su plate na trećem mjestu, ali glavni razlog je i dalje nezaposlenost, jer je među njima najviše mladih i nezaposlenih ljekara. Imamo preko 550 ljekara – trenutno nemam tačan broj – koji su nezaposleni i to su ti koji traže posao i većina njih odlazi. I drugi razlog, uslovi rada i kvalitativni uslovi specijalizacija na koju svi oni čekaju, a potom dolazi plata“, rekao je predsjednik Komore Pleurat Sejdiu.

Čak je i član skupštinskog odbora za zdravstvo, poslanik AAK-a Shemsedin Dreshaj, u intervjuu u emisiji "60 minuta” na KTV, rekao da odlaze uglavnom mladi ljekari.

"To su mladi ljekari koji ne vide perspektivu u zemlji. Odlaze u druge zemlje, dok nam je kapacitet diplomiranih medicinskih radnika negdje – ako se ne varam – u roku od jedne godine bio negdje oko 100, 122, ali još uvijek nije 150. Gdje su bolesni, gdje su oni koji će se penzionisati. Dakle, mi smo u trendu smanjenja medicinskog i stručnog kadra u zemlji“, rekao je Dreshaj.

U službi Univerzitetske kliničke bolnice nisu naveli broj zdravstvenih radnika koji su ove godine napustili ovu ustanovu.