Nekadašnji diplomata

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi smatra da su šanse da Srbija pristupi EU, a Kosovo UN, ravne nuli.

Selimi u izjavi na društvenoj mreži "X" ističe da je put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji sada "sto posto uslovljen" putem Kosova u Ujedinjene nacije, ali ističe da su sadašnje šanse i Srbije i Kosova ravne nuli.

"Prije nego što se svi uzbudite, Savjet EU odlučio je da doda Ohrid uslovima za pristupanje Srbije EU (poglavlje 35). Ali mislim da su sadašnje šanse da Srbija uđe u EU ili Kosovo u UN ravne nuli. Potpuna, totalna, neosporna nula", napisao je Selimi.

Selimi je komenatrišući Ohridski sporazum naveo da je on uslovljen nedostatkom ambicija i potpunim nedostatkom na svim stranama.

„Ohridski sporazum između Kosova i Srbije bio je iznenađujuće slab, uslovljen nedostatkom ambicija i potpunim nedostatkom na svim stranama. Ali, to zaista obezbjeđuje suvereno pravo Kosova da se pridruži svim međunarodnim organizacijama. Sada je put Srbije u EU 100 odsto uslovljen putem Kosova u UN“, napisao je Selimi.
  Izvor: Kosovo Online