Poteškoće

Bivši izaslanik EU za Kosovo Wolfgang Petritsch izjavio je da međunarodna zajednica ne želi suvereni sjeverni dio u okviru suverene države Kosovo, jer bi to značilo nastavak sukoba.

Petritsch je u intervjuu za RTV21 rekao da ni SAD ni Evroplјani ne žele da stvaraju novi entitet na Kosovu po modelu Republike Srpske, ali je ukazao da bi osnivanje ZSO bilo pozitivan znak za EU.

On je rekao da treba iskoristiti momenat da se završi proces dijaloga sa Srbijom koji vodi defakto priznanju Kosova, jer bi povratak Donalda Trumpa na čelo SAD „proizvelo poteškoće i Albinu Kurtiju i Kosovu“.

Komentarišući predstojeće izbore u Srbiji, Petritsch je rekao da ukoliko Aleksandar Vučić ostane na vlasti to će značiti nastavak kontinuiteta saradnje sa EU i međunarodnom zajednicom, posebno sa SAD.

“Prištini to, naravno, neće olakšati, pošto je, nažalost, lični odnos predsjednika Vučića i premijera Kurtija prilično zategnut. Mogu da vam kažem da sam bio na sastancima u Austriji između Vučića i Thaçija i moj utisak je bio da su ta dva čovjeka pravi politički profesionalci, koji znaju da se moraju boriti za svoju zemlјu, ali u isto vrijeme moraju takođe naći kompromis. Ne vidim ovakav zajednički duh između aktuelnih lidera u Beogradu i Prištini”, rekao je Petritsch i izrazio očekivanje da će buduća vlada u Beogradu biti stabilna.

On je izrazio bojazan da će 2024. godinu obilježiti pitanje bezbjednosti, posebno na sjeveru Kosova jer je međunarodna zajednica odlučna da se ne ponove događaji iz Banjske.

“Ako se to dogodi drugi put, to vjerovatno znači kraj procesa dijaloga. Vjerujem da niko, ni Beograd ni Priština, ne želi da se to desi, a pogotovo ne Brisel”, istakao je Petritsch.

On je rekao da Kurti mora da uvidi da će kompromis biti korak ka neophodnom konstruktivnom rješenju zato što je na Beogradu da učini glavni kompromis.

“U Beogradu su nastavlјene rasprave da Kosovo još uvijek nije izgublјeno, postoji takav osjećaj da je učinjena velika nepravda. Dakle, sve se mora dekonstruisati. Mislim da bi bilo veoma, veoma korisno da Priština, ako Kurti napravi korak ka Vučiću, za mene veliki korak, da kaže - mi sad radimo na Zajednici, hoćemo da damo prijedlog i onda da nastavimo da razgovaramo”, naveo je Petritsch.

Na pitanje da li je u situaciji kada Kurti ne odustaje od svojih pozicija, moguće rješenje, Petritsch je kazao da čvrsto vjeruje da je to moguće.

“Mislim da je dobro za zemlјu da ima jakog lidera, ali je takođe veoma važno da jaki lideri shvate da je snaga i u kompromisu. Snaga leži u pristupu protivniku. Sila je nešto što nije samo tu da zaštiti i da nešto spreči, već otvara i nova vrata. Mislim da bi to bilo izuzetno važno i dalo bi veći suverenitet Kosovu i Srbiji”, zaključio je Petritsch.

Izvor: Kosovo Online/RTV21