Izvještaj

Institut GAP je analizirao budžetska izdvajanja za 2024. godinu, upoređujući ih sa prethodnom godinom, nakon usvajanja Projekta budžeta za 2024. godinu od strane Vlade Kosova, a zatim i u prvom čitanju u Skupštini.

Kako se navodi u izvještaju, Vlada se u izradi Projektnog budžeta za 2024. godinu pokazala opreznijom u planiranju prihoda i rashoda. To je zato što se predviđa usporeni rast budžetskih prihoda i rashoda, za 5 i 3 odsto, do iznosa od tri i 3,3 milijarde eura.

"Planirano je povećanje kapitalnih izdataka u odnosu na tekuće, međutim njihovo planirano povećanje je relativno nisko u odnosu na prethodnu godinu (15%). U glavnim kategorijama tekućih rashoda, za kategoriju plata i naknada planirano je povećanje od 59,9 miliona eura ili 8 odsto, uglavnom zbog povećanja novčane vrijednosti koeficijenta plata u javnom sektoru sa 105 na 110 eura. Projektom budžeta za 2024. otvoren je prostor za 2.308 dodatnih radnih mjesta, od čega 1.793 za centralni nivo (uglavnom u Ministarstvu unutrašnjih poslova – policiji i Ministarstvu odbrane (BSK) i 515 za opštinski nivo), navodi se u sažetku ovog instituta.

Dalje se navodi i to da je stopa realizacije budžeta izdvojenog za kapitalne investicije ostala niska. Kao i prošle godine, i ove godine GAP smatra da je Vlada izdvojila više sredstava opštinama koje predvodi Pokret Samoopredjeljenje.

"Od ukupno 859,2 miliona eura planiranih za kapitalne izdatke za 2024. godinu, oko 83 odsto je nastavak prethodnih projekata, a 17 odsto je planirano za nove kapitalne projekte. Učešće budžeta izdvojenog za kapitalne investicije u bruto domaćem proizvodu ima opadajući trend od 2017. godine, au 2021. i 2022. godini je ostalo nepromenjeno, na nivou od 8%. Štaviše, stopa realizacije budžeta izdvojenog za kapitalne investicije ostaje niska, na nivou od 60% u 2022. godini i na nivou od 35% do septembra 2023. godine. Ove godine vrijednost novih kapitalnih investicija centralnog nivoa namenjenih konkretnim projektima u opštinama iznosi 21,8 miliona eura. Slično kao i prošle godine, Vlada je i ove godine izdvojila više sredstava opštinama koje vodi Samoopredeljenje (LVV), gdje je više od polovine ovog iznosa (59,5% ili 13 miliona eura) usmjereno na četiri opštine koje vodi Samoopredjeljenje (Gnjilane, Kamenica, Podujevo i Štimlje). Ove opštine čine 14,5% površine na Kosovu i 11,6% stanovništva“, navodi se u izvještaju.