Predsjednik Nisma

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj rekao je da sedma tačka Ohridskog sporazuma, koja govori o samoupravljanju, znači administrativnu strukturu trećeg entiteta, koji, prema njegovim riječima, ima federalne elemente, prenosi Ekonomija onlajn.

"U medijima sam više puta pomenuo tačku sedam, samouprava znači administrativnu strukturu kreature koja dolazi. Statut je derivat političkog dogovora, zato se i pregovara da bi se doneo dobar politički dogovor, zato se pregovara za dogovor, nema dogovora bez prihvatanja statuta ", rekao je Limaj.

Dodaje da o tome govore i Brisleski sporazum i Ohridski aneks.

"Briselski sporazum i Ohridski, tačka sedam praktično pokazuje da je ova struktura ono što dolazi, evo devet mjeseci se vodi debata šta je samoupravljanje, namerno ima onih koji su nesvjesno htjeli da to kamufliraju. Sedma tačka – samouprava, vladin komunikacioni kanal, kako sedma tačka kaže, sve ovo je predvidelo ono što dolazi, organizaciona struktura treće kreature u ovom slučaju, sa federalnim elementima“, rekao je Limaj.

Dodaje da ako se to dogodi, onda se formira treći etnički sastav unutar Kosova.

Limaj ističe da uz blagoslov Kurtijeve vlade, Srbija postaje deoničar kosovskog društva.

"Na kraju, uz blagoslov ove vlade, Srbija postaje akcionar države Kosovo. Sklopljen je politički dogovor Kosova i Srbije, legalizovane su institucije Srbije kroz treći etnicitet, dozvoljen je direktan pristup funkcionisanju i funkcionalnosti ove treće nacionalnosti, to finansira Srbija, srpske institucije tzv. legalizovano i prihvaćeno kao legalno od strane Kosova za funkcionisanje obrazovanja, zdravstva“, rekao je on

Limaj je govorio i o arbitraži, rekavši da ona preuzima ovlašćenja državnih organa.

"Mi pravimo organizacionu strukturu, detaljnu strukturu, predsjednika, potpredsjednika, vladu, ministarstva ili direktore kakvi jesu, i stvara se arbitraža. Arbitraža će uzimati ovlašćenja od centralnih organa, kada je riječ o izvršnim ovlašćenjima, znači neće preuzimati ovlašćenja centralnih organa. Ja to gledam ovako, Srbi preko opština imaju svoja ovlašćenja više nego druge opštine po našim zakonima, šta se ovdje dešava, nema govora o pravima Srba, ovdje se nešto drugo dešava, hoće da sakupe ona ovlašćenja koja imaju na opštinskom nivou, okupe ih na jednom mjestu, u jednoj instituciji, dobiju neka dodatna i stvore ovaj entitet o kome govorimo", kaže Limaj.

Dodaje da se sada pregovara za teritorijalnu autonomiju, jer prava postoje.

"Oni žele i teritoriju na kojoj se ta prava sprovode", rekao je Limaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online