Specijalni sud u Hagu

Specijalni sud u Hagu nedavno je odlučio da privremeno zabrani sve posjete pritvorenim bivšim vođama OVK Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju i Rexhepu Selimiju, a direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Blakaj kaže da je poslije ove odluke malo vjerovatno da će u bliskoj budućnosti bivši lideri OVK moći da se brane sa slobode, prenosi Teve1.

Upitan da li odluka o zabrani posjeta može da utiče na sudski proces, Blakaj je rekao da ona ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da utiče na postupak koji je u toku.

"Ovo ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da utiče na postupak koji je u toku. Ali teško je očekivati da će u bliskoj budućnosti biti doneta odluka da okrivljeni budu van zatvora tokom postupka. Tako da to može da utiče u ovom aspektu, ali ne i na glavno ispitivanje“, rekao je Blakaj na Teve1.

Trojici bivših lidera OVK kojima se sudi u Hagu posjete su zabranjene jer su pokušavali da utiču na svjedoke i ometaju njihovo svjedočenje. Trojicu optuženih, po toj odluci, mogu da posjećuju samo njihovi advokati.

Izvor: Kosovo Online/Teve1