Krivično djelo

Koalicija nevladinih organizacija KIP, FOL i INPO održala je konferenciju "Amnestija" o neprijavljivanju imovine gdje su izneli podatke istraživanja koji pokazuju da se za ova krivična djela rijetko kada određuje mjera zatvora, prenosi Ekonomija Online.

Neprijavljivanje imovine i lažno prijavljivanje imovine i dalje se prekršajno kažnjavaju, rekao je Gëzim Shala, viši naučni saradnik Kosovskog instituta za pravosuđe (KIP).

On je istakao da je neprijavljivanje imovine do 2013. godine tretirano kao prekršaj. Međutim, od ove godine, "Neprijavljivanje imovine" i "Lažno prijavljivanje imovine" su krivična djela.

Uprkos tome, Shala je rekao da je KIP utvrdio da su za ova krivična djela, iako u različitim postupcima, efekti isti.

"Ni u jednom slučaju niko nije osuđen na zatvorsku kaznu, već samo na novčanu kaznu. Manje kazne nego kada je to bio prekršaj", rekao je Shala dodajući da je to posljedica nesprovođenja zakona i smjernica Vrhovnog suda za kaznenu praksu.

Istraživač Kosovskog instituta za pravosuđe Eranda Zekaj je naglasila da za krivično djelo neprijavljivanje imovine postoje prekršajne kazne.

"Na osnovu odluka donetih od strane sudova u vezi neprijavljivanja imovine, inkriminacija ovog krivičnog djela je izgubila smisao, jer se u praksi neprijavljivanje ne tretira kao krivično djelo, pa se teško može reći da se na ovaj način postiže svrha kažnjavanja. Od 39 analiziranih odluka, najviša izrečena kazna je 700 eura", rekla je Zekaj.

Kako navodi, slična je situacija i kada se analizira 25 osuđujućih presuda osnovnih sudova na Kosovu, objavljenih tokom 2022. godine

"U svim slučajevima u kojima je određena novčana ili zatvorska kazna, sudovi su izricali novčanu kaznu, dok su u slučajevima kada je izrečena novčana i kazna zatvora, sudovi izrekli novčanu kaznu i uslovnu osudu. Dakle, u zaključku, uprkos inkriminisanju ovog djela kao krivičnog, niko nije osuđen na efektivnu kaznu zatvora", zakčljučila je Zekaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online