Izvještaj

Prema najnovijem izvještaju Kosovskog instituta za pravosuđe (KID), ministri u Vladi Kosova su nastavili da ignorišu Skupštinu i to tokom poslaničkih pitanja što je suprotno Poslovniku o radu parlamenta.

Kako navode iz Instituta, predsjednik Skupštine krši Poslovnik i na taj način što ne obavještavaju poslanike o neprisustvu članova Vlade i premijera.

KID kao problem ističe i neprisustvo poslanika u skupštinskoj sali kada se postavljaju pitanja.

U tome prednjače zamjenica premijera Donika Gervalla, ministar unutrašnjih poslova Xhelajl Sveçla, ministar kulture, omladine i sporta Hajrullah Çeku, ministar industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari i ministar odbrane Armend Mehaj.

U odnosu na zakonodavnu aktivnost, rad Skupštine je obavljen neefikasno, navodi se u Izveštaju i dodaje da na svakoj plenarnoj sjednici nacrti zakona su prenošeni sa jedne sjednice na drugu zbog nedostatka kvoruma.

Na proljećnom zasjedanju Skupštine izašla je na vidjelo jedna zabrinjavajuća činjenica, a to je da više od 70 odsto prijedloga zakona je odloženo i prenošeno sa jedne sjednice na drugu, konstatuje se.

"Taj kontinuirani poremećaj doveo je do značajnih kašnjenja u procesu donošenja zakona, stvarajući nestabilnu klimu za zakonodavni rad. Što se tiče transparentnosti rada u Skupštini, sjednice skupštinskih odbora i dalje se ne prenose direktno iz Skupštine", navodi se.

KID podsjeća da Skupština još uvijek nije sprovela elektronsko glasanje, što onemogućava da građani budu obavešteni o tome kako su poslanici glasali.

Prema nalazima KID-a, rad na skupštinskim sjednicama karakteriše i vanparlamentarni jezik koji koriste članovi Vlade i poslanici Skupštine, stvarajući polarizovane diskusije između poslanika i poslaničkih grupa, kao i između poslanika i vlade.

Izvještaj pokazuje da su članovi vlade u nekim slučajevima koristili seksistički jezik prema poslanicima i zloupotrebljavali riječi poput "izdajnik, licemer, prevarant, lažov, nitkov", riječi koje ne poštuju minimalne standarde poslaničkog ponašanja.

U takvim situacijama, prema IKD-u, usvajanje Kodeksa ponašanja članova Skupštine trebalo bi da bude prioritet na dnevnom redu Skupštine.

Uprkos činjenici da je takav kodeks predviđen Uredbom Skupštine Kosova, on još nije usvojen.

Taj kodeks treba da opiše opštu i specifičnu prirodu neparlamentarnog ponašanja poslanika, navodi se u izvještaju.