Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Gashi kazao je da Pokret Smoopredjeljenje na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem nije odustao od ujedinjenja sa Albanijom 2021. godine kada je došao na vlast, već februara 2019. kada je ušao u koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova, prenela je Gazeta express.

"Albin Kurti nije odustao od unije sa Albanijom 2021. godine, kada je došao na vlast, već 2019. godine kada je ušao u koaliciju sa LDK. Tada je dao obećanje da se za nekoliko mandata neće fokusirati na nacionalno ujedinjenja, već da će prioritet biti jačanje države Kosovo", ukazao je Gashi.

Samoopredjeljenje se, kaže Gashi, dijeli na teritorijalno i etničko, i unutrašnje i spoljašnje.

"Samoopredjeljenje je želelo teritorijalno samoopredjeljenje, nezavisnu i suverenu državu i sadašnje granice, dok je imalo spoljne težnje u odnosu na Srbiju i unutrašnje u odnosu na Unmik i međunarodnu zajednicu. Tako je bilo sve do 2008. godine, kada je pročitana deklaracija o nezavisnosti Kosova. Godinu dana nakon toga nema teritorijalnog Samoopredjeljenja, već etničkog, za zajednicu sa Albanijom", istakao je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express