Potrebna saradnja sa SAD i EU

Bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu kaže da je zabrinut zbog pravca kojim se kreće dijalog sa Srbijom, i da kosovska strana nije smela da prihvatiti aneks implementacije Ohridskog sporazuma, jer detalji u njemu ruše ustavnu strukturu Kosova, prenosi Kosovo live.

„Kosovo ovakvom strategijom ne može ništa da dobije. Čak ni Srbija ne može da pobjedi, iako je do sada radila na kontinuiranom uništavanju dijaloga. Za nas je važno da pronađemo trenutak da reagujemo i da nastavimo sa realnim postavljanjem onoga što je osnovni okvir izgradnje državno-pravnog sistema Kosova“, istakao je Sejdiu.

Na pitanje šta bi on drugačije uradio kad je u pitanju dijalog Kosova i Srbije, Sejdiju navodi da bi prvo sarađivao sa partnerima koji su u procesu i dio su inicijativa, poput SAD i EU.

"Druga stvar tiče se unutrašnjih pitanja. Moramo da razjasnimo šta je suština koju Kosovo treba da prihvati ili ne prihvati u planu koji je napravila međunarodna zajednica. Ali ovo ne može proći bez dubljeg istraživanja paralelnog stava međunarodne zajednice koja podržava Kosovo“, rekao je Sejdiu.

Kako je naveo, sporazum u dijalogu mora da bude zasnovan na priznanju.

„Pozicija Kosova mora biti zasnovana na priznanju. To bi, vjerujem, trebalo da zna i međunarodna zajednica. Stalno prelaženje sa jednog modela na drugi ostavlja prostor za druge dizajne. Zabrinut sam zbog toga što se dešava, jer se ustavna konstrukcija zemlje mora sačuvati“, rekao je Sejdiu.

Prema njegovim riječima, veoma je osjetljivo ono što je javnosti predstavljeno o nacrtu statuta ZSO.

„U tim tačkama Kosovo mora da vodi računa o sebi, posebno da ne uđe i da ne naseda na tu ideju o prećutnom stvaranju nivoa vlasti gde živi srpska zajednica. Riječ je o opštinama sa sjevera. O tome je govorio još i Marti Ahtisaary, koji je u međuvremenu preminuo. Njegova osnovna ideja je bila da su ti nivoi uglavnom savjetodavni, ali uvijek podložni kontroli centralne vlasti, što znači kontroli kosovskih vlasti. Kosovo jedino ima vlast i ne može biti druge vlasti. Ovde je neophodno duboko sagledati sve efekte koje takav pristup može imati i dati ideju o osnovnoj alternativi onome što je Ahtisaary ponudio", naglasio je Sejdiu.

Izrazio je zabrinutost zbog efekata koji će nacrt imati na kosovski ustavni sistem.

„Napasti sistem vlasti u suštinskom dijelu, to bi bio kolaps, to je korak unazad. Bio bi kolaps etničkog karaktera, unitarni karakter kosovske države ne bi trebalo da se uruši, jer je to Ahtisaariyev plan. Dakle, nezavisnost zemlje odobrila je njena Skupština, imamo brojna međunarodna priznanja i tu se ne sme dozvoliti da se uruši do sada ostvareni državni temelj. Stoga, mislim da u ovom procesu, stav treba da iznese premijer Kosova, veoma svesno, istrajno i mudro“, naglasio je Sejdiu.

On nije zadovoljan kursom koji ova vlada vodi u odnosu na strateške ciljeve Kosova.

„Druga je strategija Kosova, za koju mislim da je u određenim slučajevima sasvim adekvatna u odnosu na procese koji su je pratili, posebno u procesu pregovora ili ponovnog pregovaranja o dijalogu sa Srbijom. Srbija želi da uruši državnu strukturu i subjektivitet Kosova sa pokušajem da se dijalog kvalifikuje i tretira kao nešto što u početku ima veze sa relaksacijom odnosa dvije zemlje. Međutim, suštinski ambicije Srbije su da uništi i degradira procese koji su ostvareni do 2010. godine", rekao je Sejdiu.

Izvor: Kosovo Online/Kosovo Live