Putovanja, pomoćno osoblje

Ako samo pola godine provedete na čelnim pozicijama na Kosovu, to je dovoljno da se za cio život obezbjedite velikom platom i drugim beneficijama.

To je moguće zahvaljujući Zakonu o beneficijama bivših visokih funkcionera i Zakonu o predsjedniku Kosova. Bivši predsjednici po isteku mandata imaju 70 odsto sadašnje plate ove funkcije, kao i mnoge druge privilegije.

Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, od oktobra 2010. do marta 2023. godine, za period od 13 godina inkasirao je više od 300.000 eura na ime svoje mjesečne plate. 

Pored toga, koristeći privilegije bivše funkcije, angažovao je tri radnika kao pomoćno osoblje čija je plata po 594 eura mjesečno. Koristi i pravo na dopunu za mobilni telefon u iznosu od 40 eura mjesečno.

Prema podacima Kancelarije predsjedništva, Sejdiu je na gorivo trošio u prosjeku 95 eura mjesečno, a maksimalni dozvoljeni troškovi za reprezentaciju su do 100 eura. Sejdiu je takođe potrošio više od 4.200 eura na službena putovanja od 2013. do 2022.

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga trošila je više na službena putovanja i smještaj.  Za period od šest godina, od 2016. do 2022. godine Jahjaga je koristeći ove privilegije bivšeg postavljenja potrošila više 43.000 eura.

Na osnovu visine njene mjesečne plate za period od sedam godina, od aprila 2016. do marta 2023, dolazi se do toga da je primila blizu 170.000 eura.

Ona takođe ima tri pomoćna radnika, čija je plata 594 eura mjesečno i kosristi kao i njen kolega 40 eura na ime dopune za telefon.

Na gorivo je mjesečno trošila u proseku 85 eura.

Čak je i bivši predsednik Hashim Thaçi nastavio da koristi benefite funkcije koju je imao, a među kojima je i visoka plata, pa je prema nekoj računici na to ime za period od novembra 2020. do marta 2023. godine primio iznos od 83.000 eura.

Inače, prema Zakonu o beneficijama bivših visokih funkcionera, privilegije koje daje zakon ne pripadaju bivšem visokom funkcioneru, ako je u toku vršenja funkcije pravosnažno oglašen krivim i ako je odluka suda za krivično djelo zaprećena kaznom zatvora više od šest mjeseci.

Takođe, takva beneficija izostaje, ako bivši visoki funkcioner obavlja bilo koju funkciju za koju je plaćen iz budžeta Kosova i za koju je plata jednaka ili veća od plate koju je primao dok je obavljao funkciju na čelu neke institucije.

U slučaju smrti bivšeg visokog funkcionera, njegovi udovica ili udovac i djeca mlađa od 18 godina koriste ovaj zakon i imaju pravo na novčanu naknadu u godišnjoj vrijednosti od 60 odsto plate.

Prema Zakonu o predsjedniku Kosova, bivši predsjednik i njegova porodica imaju pravo na puno zdravstveno osiguranje i medicinske usluge u vojnim i javnim bolnicama tokom života, kao i pravo na druge beneficije definisane ovim zakonom.